Οκτώ ερωτήσεις σε έναν Ορθοπεδικό Χειρουργό

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Παναγή, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, μιλά στη CITY για τις νέες μεθόδους αντιμετώπισης των χόνδρινων βλαβών και της αρθρίτιδας.

Article featured image
Article featured image

Μας εξηγεί ποιες είναι οι εξιδεικευμένες θεραπείες που προσφέρονται στην κλινική τους, έτσι ώστε να μη χρειάζεται ο κόσμος να πηγαίνει εξωτερικό, μας αναφέρει ποιες είναι οι βλάβες που παλαιότερα κατέληγαν σε αρθρίτιδα, αλλά πλέον διορθώνονται, όπως επίσης και πώς αντιμετωπίζεται οι ασθενείς με τα εν λόγω πρόβλημα.

Επιπλέον, μας εξηγεί σε ποιες ηλικιακές ομάδες ασθενών είναι περισσότερο αποτελεσματικές οι εν λόγω λύσεις, απαριθμώντας μας παράλληλα τα οφέλη που έχουν τέτοιου είδους επεμβάσεις στους αθλητές.

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην ρωτήσουμε και για το τελευταίας τεχνολογίας ρομποτικό σύστημα για αρθροπλαστική γόνατος που όπως γνωρίζουμε διαθέτει η εν λόγω κλινική, το οποίο μάλιστα είναι και τα μοναδικό στην Κύπρο.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη με έναν Ορθοπεδικό Χειρουργό, από αυτές που δεν έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε συχνά στη CITY αλλά που πάντα τις υλοποιούμε με ευχαρίστηση, καθότι αναγνωρίζουμε ότι μεταφέρουμε πληροφορίες και γνώση που μπορούν να καλυτερεύσουν την ποιότητα ζωής κάποιων συμπολιτών μας.


Οι αθλητές θέλουν λύσεις μικρής παρεμβατικότητας και γρήγορη επιστροφή στη προπόνησή τους και σε αγώνες. Με αυτές τις επεμβάσεις τούς δίνεται αυτή η δυνατότητα.


Τι είδους εξειδικευμένες θεραπείες είστε σε θέση να προσφέρετε στους Κύπριους ασθενείς, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να μεταβούν στο εξωτερικό;

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον προς την κατεύθυνση της ανάπλασης του χόνδρου, αφού οι βλάβες αυτές δεν επουλώνονται από το σώμα μας όπως γίνεται με άλλους ανθρώπινους ιστούς. Εμείς ακολουθούμε όλες τις νέες εξελίξεις και καταφέραμε να εφαρμόσουμε όλες τις τελευταίες θεραπείες και στην Κύπρο.

Είμαστε πλέον σε θέση να προσφέρουμε όλες τις σύγχρονες θεραπείες ανάπλασης και διατήρησης του χόνδρου, όπως μεταμόσχευση χονδροκυττάρων ή θεραπείες με βλαστοκύτταρα, για να μην χρειάζεται να μεταβούν στο εξωτερικό για εξειδικευμένες θεραπείες.

kneecap (1).jpg


Μιλώντας για βλάβες, που παλαιότερα ήταν καταδικαστικές και κατέληγαν σε αρθρίτιδα, αλλά πλέον διορθώνονται, σε τι είδους βλάβες αναφερόμαστε;

Αυτές είναι οι βλάβες της αρθρικής επιφάνειας κυρίως στο γόνατο και στη ποδοκνημική που εμφανίζονται σε νεαρές ηλικίες. Παλαιοτέρα, λοιπόν, λόγω μη ύπαρξης αυτών των καινούριων βιολογικών θεραπειών, οι βλάβες αυτές μεγάλωναν και εξελίσσονταν σε αρθρίτιδα. Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να γλυτώσει τον ασθενή από μεγάλα χειρουργεία στο μέλλον ή και την καταστροφή της άρθρωσης. Είναι πλέον παγκόσμια πρακτική η προσπάθεια αναγέννησης και διατήρησης του χόνδρου με αυτές τις μεθόδους αφού φαίνεται από τις μελέτες ότι προσφέρουν άριστα αποτελέσματα και μείωση της συχνότητας εμφάνισης αρθρίτιδας στο μέλλον.


Πώς αντιμετωπίζονται πλέον οι ασθενείς με προβλήματα χόνδρου στις αρθρώσεις του γόνατος και της ποδοκνημικής; Τι εργαλεία σάς προσφέρει πλέον η βιοτεχνολογία, για τη διόρθωση τέτοιων βλαβών;

Στην κλινική μας αντιμετωπίζουμε τους νεότερους ασθενείς με προβλήματα χόνδρου στις αρθρώσεις του γόνατος και της ποδοκνημικής με αρθροσκοπικές μεθόδους (τρυπανισμοί-microfractures) ή με τη χρήση χόνδρινων μοσχευμάτων ή και βλαστοκυττάρων που μπορούν να μετατραπούν σε χόνδρο.

Η ρομποτική χειρουργική γίνεται καθημερινότητα σε όλο τον κόσμο και εμείς ακολουθούμε από κοντά όλες τις πρωτοποριακές μεθόδους.


stem-cells-in-storage.jpg


Σε ποιες ηλικιακές ομάδες ασθενών είναι περισσότερο αποτελεσματικές οι εν λόγω λύσεις;

Οι αναγεννητικές θεραπείες έχουν καλύτερο αποτέλεσμα στις νεαρότερες ηλικίες.

Σε ανθρώπους μέσης ηλικίας τα βλαστοκύτταρα δεν έχουν μεγάλη αναγεννητική ικανότητα, συμβάλουν όμως στην ελάττωση του πόνου και στη βελτίωση της κινητικότητας.

Στη δεύτερη αυτή κατηγορία εντάσσονται και οι ασθενείς που θα υποβληθούν στο μέλλον σε αρθροπλαστική με τεχνικές minimal invasive και ρομποτικής τεχνολογίας που προσφέρουμε στην κλινική μας με υλικά πολύ μεγάλης αντοχής με διάρκεια ζωής που μπορεί να ξεπεράσει τα 30 χρόνια.

Τέλος, σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας όπου η αρθρίτιδα είναι εγκατεστημένη πλήρως, η αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος αποτελούν την άριστη λύση για τη βελτίωση της κινητικότητας, την απαλλαγή από τον πόνο και την επιστροφή στις καθημερινές ασχολίες τους.


Αν μιλάμε για αθλητές, τι οφέλη έχουν για την περίπτωσή τους τέτοιου είδους επεμβάσεις;

Οι αθλητές θέλουν λύσεις μικρής παρεμβατικότητας και γρήγορη επιστροφή στη προπόνησή τους και σε αγώνες. Με αυτές τις επεμβάσεις τούς δίνεται αυτή η δυνατότητα, προσαρμόζοντας τις παρεμβάσεις μας στις ανάγκες του αθλητή.

PR_Robotic_Orthopedic_Surgery_1.width-600.png


Πείτε μας και για το τελευταίας τεχνολογίας ρομποτικό σύστημα για αρθροπλαστική γόνατος που έχετε στην κλινική σας;

Πρόκειται για το μοναδικό ρομποτικό σύστημα όπου ο γιατρός μπορεί να κρατάει στο χέρι του και να ελέγχει απόλυτα με τις δικές του κινήσεις. Είναι σχεδιασμένο για να βοηθά τον χειρουργό να τοποθετήσει με απόλυτη ακρίβεια τη πρόθεση (εμφύτευμα) του γόνατος και να ισορροπήσει όλους τους συνδέσμους της άρθρωσης να δουλεύουν αρμονικά με το καινούριο γόνατο του ασθενούς. Το σύστημα μέσω κάμερας και αισθητήρων καθοδηγεί τον ιατρό να προσαρμόσει την τεχνητή πρόθεση στη μοναδική ανατομία του κάθε ασθενούς. Αυτή η πρόσθετη ακρίβεια βοηθά στην καλύτερη λειτουργία της άρθρωσης, στην καλύτερη αίσθηση του νέου γόνατος για τον ασθενή και τη μακρύτερη επιβίωση των προθέσεων.


Είναι όντως το μοναδικό στην Κύπρο;

Ναι, είναι το μοναδικό στην Κύπρο και από τα λίγα στην Ευρώπη. Είναι πολύ σημαντικό το ότι προσφέρουμε αυτή τη τεχνολογία πλέον στο νησί μας και είμαστε χαρούμενοι που πολλοί ασθενείς μάς επιλέγουν αντί να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για την θεραπεία τους. Η ρομποτική χειρουργική γίνεται καθημερινότητα σε όλο τον κόσμο και εμείς ακολουθούμε από κοντά όλες τις πρωτοποριακές μεθόδους.

IMG_6814.JPG



INFO

Διεύθυνση: Nαυπλίου 28, Λεμεσός

Τηλ.: 25353534

E-mail: drpanayiortho@gmail.com

Website: www.orthopanayi.com

Facebook: https://www.facebook.com/DrPanayi.Orthopedics

Instagram: dr.panayi_ortho

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ