Ένα σπίτι στη Λεμεσό έλαβε ευρωπαϊκό βραβείο οικιστικής αρχιτεκτονικής

Εικόνες (μέσα και έξω) από το ζηλευτό σύγχρονο αρχιτεκτόνημα.

Ένα σπίτι στη Λεμεσό έλαβε ευρωπαϊκό βραβείο οικιστικής αρχιτεκτονικής

Εικόνες (μέσα και έξω) από το ζηλευτό σύγχρονο αρχιτεκτόνημα.

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφίες: Γιώργος Χαραλαμπους*



Το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως η κυπριακή αρχιτεκτονική βιώνει, τουλάχιστον σε επίπεδο σχεδιασμού κατοικιών, μία πρωτόγνωρη άνθιση, η οποία περιλαμβάνει πέραν του design, παράγοντες όπως η πρακτικότητα, η πλήρης αξιοποίηση του διαθέσιμου χώρου, αλλά και η εκμετάλλευση κάθε φυσικού πόρου, όπως φως και αέρας, προς όφελος της κατοικίας και κατά συνέπεια του περιβάλλοντος.

Πρόσφατα είχαμε δημοσιεύσει τη βράβευση κατοικίας, αντίστοιχης λογικής, στη Λευκωσία, η οποία είχε λάβει διάκριση στα ‘Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής’, στο Μουσείο Μπενάκη από τον οργανισμό DOMa.


Ενώ πριν λίγες μέρες ακόμη μία οικία, αυτή τη φορά από τη Λεμεσό, βραβεύτηκε στον τομέα της Οικιστικής Αρχιτεκτονικής, σε ευρωπαϊκά βραβεία BigSEE Awards.

Το βραβείο έλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο «Βασιλειάδης Αρχιτέκτονες» στη Λεμεσό, το οποίο και σχεδίασε την οικία. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός της οικίας, οδήγησε στη δημιουργία ενός σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης κτήριο, το οποίο εκμεταλλεύεται σχεδόν καθολικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη λειτουργία του.

Με κατ’ εξοχήν μινιμαλιστική διάθεση τόσο ο εσωτερικός σχεδιασμός όσο και ο εξωτερικός αποφεύγει σχεδιαστικές υπερβολές πατώντας πάνω σε δύο γραμμές, το εκτεθειμένο μπετόν για τους εξωτερικούς χώρους και το λευκό χρώμα για τους εσωτερικούς χώρους.

01_Vassiliades-house.jpg

02_Vassiliades-house.jpg

00_Vassiliades-house.jpg

03_Vassiliades-house.jpg

04_Vassiliades-house.jpg

05_Vassiliades-house.jpg

06_Vassiliades-house.jpg

07_Vassiliades-house.jpg

08_Vassiliades-house.jpg



*Τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στον ιδιοκτήτη τους και απαγορεύεται ρητώς η χρήση ή επαναδημοσίευσή τους, χωρίς την έγκριση του νόμιμου κατόχου.

Φωτογραφίες: Γιώργος Χαραλαμπους

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ