«Ο σύζυγός μου με βίασε πάνω από 100 φορές κατά τη διάρκεια του lockdown»

Μία ακόμα επώδυνη ιστορία ενδοοικογενειακής βίας, με θύμα γυναίκα που αναγκάστηκε (λόγω πανδημίας) να ζει νυχθημερόν με τον βίαιο άντρα της, αποκαλύφθηκε, έστω και με ψευδώνυμο.

Article featured image
Article featured image

Η έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας κατά την περίοδο του lockdown αποτέλεσε μία τραγική πραγματικότητα τής οποίας οι διαστάσεις, ακόμη και σήμερα, δεν είναι ξεκάθαρες. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, που πολλοί φορείς και οργανισμοί ανά το παγκόσμιο κατά την περίοδο του εγκλεισμού δημιούργησαν νέους και διαφορετικούς τρόπους παροχής βοήθειας για όλες εκείνες τις γυναίκες-θύματα βίας από άτομα που διέμεναν μαζί τους στο σπίτι.

Μια τέτοια περίπτωση αποκαλύφθηκε πρόσφατα στην εκπομπή του BBC, Panorama, όταν γυναίκα αποκάλυψε πως κατά τη διάρκεια του lockdown στη χώρα βιάστηκε από το σύζυγό της για περισσότερες από 100 φορές. Η παρουσιάστρια της εκπομπής, Victoria Derbyshire, επίσης θύμα κακοποίησης από τον πατέρα της σε νεαρότερη ηλικία, προσπάθησε να ρίξει φως στον «οδυνηρό» απολογισμό των επιζώντων ενδοοικογενειακής κακοποίησης – κατά τη διάρκεια τιυ εγκλεισμού.

Ανάμεσα στα διάφορα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της εκπομπής, και η μαρτυρία μιας γυναίκας, της Τζες, όπως την ονόμασαν, η οποία εξομολογήθηκε πως όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε μέσω τηλεοράσεως πως θα η χώρα έμπαινε σε lockdown, ο σύζυγός της, της εξήγησε πως αυτό για εκείνη αυτό θα σήμαινε κατ’ εξακολούθηση βιασμούς. «Ήμουν στο σπίτι μαζί του, ακούγαμε και οι δύο τον Μπόρις Τζόνσον και με κοίταξε, είχε τα χέρια του διπλωμένα πίσω και το στήθος έξω, γιατί ήξερε ότι θα με εκφοβίσει, και με κοίταξε και είπε: ‘Ας αρχίσουν τα όργανα.’ Προσθέτοντας: ‘Αν νομίζεις ότι έχεις περάσει δύσκολα με το βιασμό, ετοιμάσου γιατί σε περιμένουν δύσκολα’. Έτσι ο βιασμός ξεκίνησε πραγματικά, πραγματικά, πολύ άσχημα. Έκλεινε τις κουρτίνες, ανέβαζε την ένταση στην τηλεόραση, κλείδωνε την πόρτα, άνοιγε τη μουσική ούτως ώστε κανείς να μην με ακούσει να ουρλιάζω και ξεκινούσε να με βιάζει».


Ευτυχώς, η Τζες κατάφερε να ξεφύγει από τον σύζυγό της ενώ εκείνος κοιμόταν βαθιά, και έπειτα επικοινώνησε με την αστυνομία, μέσω διαδικτύου, καταγγέλλοντας τα εγκλήματά του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ