Θα δοκίμαζες ποτέ να πας σε μία διάφανη, δημόσια τουαλέτα από γυαλί;

Όσο τρομακτικό και αν ακούγεται, στο Τόκιο αυτή η τάση οδεύει να γίνει το επόμενο trend, το οποίο ίσως και να «φορεθεί» σε παγκόσμια εμβέλεια.


Μια διαφανής δημόσια τουαλέτα; Κι όμως, παρότι ακούγεται σαν κάτι βγαλμένο από εφιάλτη, αρχιτέκτονες στο Τόκιο είχαν αυτή την έμπνευση. Τέτοιες τουαλέτες, διαφανείς στην πρώτη ματιά, τοποθετήθηκαν πρόσφατα σε δημόσια πάρκα του Τόκιο.

Πρόκειται για δημιουργία του βραβευμένου με το βραβείο Pritzker αρχιτέκτονα Σιγκέρου Μπαν και περίπου δέκα ακόμη κορυφαίων σχεδιαστών. Αυτές οι δημόσιες τουαλέτες είναι κατασκευασμένες από χρωματιστό «έξυπνο γυαλί», το οποίο γίνεται αδιαφανές όταν είναι κατειλημμένες. Τοποθετήθηκαν αυτό τον μήνα σε πέντε σημεία της περιοχής Σιμπούγια της πρωτεύουσας της Ιαπωνίας, στο πλαίσιο του Tokyo Toilet Project, που υλοποιείται από το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Nippon.

toyaleta-parko-tokyo.jpg

dimosia-toualeta-tokyo.jpg


Πέρα από την πρωτοτυπία τους, υπάρχουν και πρακτικοί λόγοι για τους οποίους προτιμήθηκε το εν λόγω σχέδιο, σύμφωνα με το Nippon. «Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες τουαλέτες, υπάρχουν δύο ανησυχίες, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε πάρκα. Η πρώτη είναι αν είναι καθαρό το εσωτερικό τους και η δεύτερη αν κρύβεται κάποιος μέσα σε αυτές», αναφέρει το ίδρυμα.

diafanis-toualeta-tokyo.jpg

tokyo-parko-toualeta.jpg

Έτσι, με αυτή την κατασκευή, μπορεί κάποιος να ελέγξει αν είναι καθαρές, όπως και αν υπάρχει κάποιος μέσα, χωρίς να μπει, ενώ το γυαλί γίνεται αδιαφανές μόλις κλειδωθεί η πόρτα. Επιπλέον, επισημαίνει το Nippon, το βράδυ οι τουαλέτες φωτίζουν τα πάρκα σαν όμορφα φανάρια.

toualeta-diafanis.png.jpg

Το πρόγραμμα προβλέπει την τοποθέτηση δημόσιων τουαλετών σε 17 σημεία της συγκεκριμένης περιοχής του Τόκιο, οι οποίες θα είναι προσβάσιμες σε όλους.

Με πληροφορίες από Guardian, Φωτογραφίες Tokyo Toilet Project

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ