«Έχω απελπιστεί να διαβάζω ανυπόστατες, βλακώδεις αντιεπιστημονικές παπάντζες για τις μάσκες»

Μία Κύπρια οδοντίατρος, η οποία φοράει μάσκα στη δουλειά για ώρες, εξηγεί, με παραδείγματα, γιατί η μάσκα δεν πρόκειται να σε σκοτώσει.


«Μάσκα, αυτός ο άγνωστος (δολοφόνος)». Αυτός θα μπορούσε ίσως να ήταν ο τίτλος μίας ταινίας φτιαγμένης από συνωμοσιολόγους, οι οποίοι πιστεύουν πως φορώντας προστατευτική μάσκα για λίγη ώρα, μπορεί να τους οδηγήσει στο θάνατο από ασφυξία.

Η χρήση χειρουργικής ή άλλου τύπου μάσκας, αποτελεί έναν πολύ απλό τρόπο προστασίας μας και προστασίας των γύρω μας, από τη μετάδοση του ιού άρα και τη συνέχιση της αλυσίδας. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.


Η Κύπρια οδοντίατρος, Έλενα Μιλιώτη, η οποία ζει και εργάζεται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έγραψε ένα κείμενο στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, εξηγώντας, μέσα από προσωπική εμπειρία, πως η μάσκα δεν προκαλεί ασφυξία ούτε σκοτώνει αυτόν που τη φοράει.

«Όπως πολλοί γνωρίζετε είμαι οδοντίατρος. Μάχιμη οδοντίατρος για 25 χρόνια τώρα. Πάει να πει πως φορώ καθημερινά μάσκα χειρουργική για αρκετές ώρες (τουλάχιστον 45 λεπτά ανά συνεδρία για αρκετά ραντεβού καθημερινά.)

Τους τελευταίους 5 μήνες φορώ, όπως οι περισσότεροι συνάδελφοί μου παγκοσμίως, δυο μάσκες, μια υψηλής αναπνευστικής προστασίας από κάτω, και μια χειρουργική από πάνω, για πάρα πολλές ώρες την ημέρα.

Έχει τύχει μέρες να φοράω και 10 ώρες συνεχόμενα, τις μάσκες (με διάλειμμα μισής ώρας μόνο για φαγητό και νερό) γιατί οι οδηγίες είναι να μη βγάζουμε τις μάσκες στα ιατρεία μας, ούτε ανάμεσα στα ραντεβού, λόγω του αερολύματος που παράγεται στη δουλειά μας.

Έχω άσθμα από φοιτήτρια ακόμη και είμαι σε ανοσοκαταστολή τα τελευταία χρόνια λόγω άλλου ζητήματος υγείας που προέκυψε.

Δεν είχα ποτέ μου δύσπνοια φορώντας τη/τις μάσκες μου.
Δεν παθαίνω συχνά λοιμώξεις αναπνευστικού (2 φορές τα τελευταία 25 χρόνια). Ίσα-ίσα που η μάσκα (respirator), με προστατεύει ακριβώς γιατί είμαι σε ανοσοκαταστολή.

Δεν έχω υποξία όταν φορώ μάσκα (έχω οξύμετρο λόγω του άσθματος και το έχω ελέγξει).

Η μάσκα δεν ρίχνει το οξυγόνο στο αίμα, η μάσκα δεν προκαλεί δύσπνοια, η μάσκα δεν ρίχνει το ανοσοποιητικό. Αν ίσχυαν αυτά εγώ θα έπρεπε να έχω πεθάνει. Αφήστε που θα απαγορευόταν να φορώ μάσκα και να εργάζομαι.

Η μάσκα φιλτράρει τον αέρα που αναπνέουμε. Δηλαδή αναπνέεις καθαρότερο αέρα αν φοράς μάσκα.

Υπάρχουν και μάσκες σωματιδίων ως γνωστόν. Δηλαδή που φιλτράρουν τον αέρα από σωματίδια.

Μην ακούς και μην παρασύρεσαι από ανόητες θεωρίες και συνωμοσιολόγους. Η μάσκα, αυτή τη στιγμή, μπορεί να σώσει τη ζωή σου και των δικών σου ανθρώπων.

Φορέστε μάσκες. Διαφυλάξτε την υγειά σας. Και των γύρω σας. Είναι απολύτως ασφαλές και είναι και απολύτως αναγκαίο».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ