Μειώνει ή όχι την πρόσληψη οξυγόνου η χρήση μάσκας;

Μία γιατρός έκανε ένα πείραμα, χρησιμοποιώντας μη επεμβατική παλμική οξυμετρία, για να διαπιστώσει τι συμβαίνει πραγματικά. [Δείτε τα αποτελέσματα]

Article featured image
Article featured image


Η χρήση προστατευτικής μάσκας προκαλεί σε πολλούς δυσφορία, μόνο και μόνο στη σκέψη πως πρέπει να τη φοράνε συνεχώς, ειδικά με τις θερμοκρασίες που επικρατούν. Το φαινόμενο όλων όσοι υποστηρίζουν πως, φορώντας τη μάσκα, δεν αναπνέουν, έχουν έλλειψη οξυγόνου και νιώθουν αδιαθεσία, δεν είναι μόνο κυπριακό, αλλά παγκόσμιο.

Τι κι αν οι ειδικοί μάς λένε πως η μάσκα είναι απαραίτητη, εάν θέλουμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού, πολλοί εξακολουθούν να επικαλούνται αδυναμία και να αποφεύγουν να τη χρησιμοποιούν.

H Δρ. Megan Hall, ακούγοντας όλες αυτές τις φωνές διαμαρτυρίας, θέλησε να κάνει ένα επιστημονικό πείραμα, απλό, αλλά έγκυρο, ούτως ώστε να ανακαλύψει εάν όντως η χρήση μάσκας ρίχνει τα επίπεδα οξυγόνου.


«Γεια σας φίλοι! Έχω δει πολλές δημοσιεύσεις και έχω ακούσει ανθρώπους να διαμαρτύρονται ότι ‘δεν μπορούν να αναπνεύσουν με τη μάσκα’ ή δεν την φορούν επειδή ‘τα επίπεδα οξυγόνου πέφτουν δραματικά όταν φορούν μάσκα’. Επίσης, ‘μια μάσκα δεν μας προστατεύει από το να εισπνεύσουμε τον ιό’, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι δεν τη φορούν, επειδή ‘αναπνέουν το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουν’. Δεν είμαι σίγουρη πώς όλες αυτές οι θεωρίες βγάζουν νόημα. Αν πιστεύετε πραγματικά ότι ο ιός διεισδύει στη μάσκα και τον εισπνέετε, πώς πιστεύετε ταυτόχρονα ότι το εκπνεόμενο CO2 παραμένει στη μάσκα; Οι ιοί χρειάζονται ένα φορέα για να εξαπλωθούν, ο φορέας του COVID-19 είναι τα αναπνευστικά σταγονίδια. Αυτά τα σταγονίδια δεν περνούν εύκολα από μια μάσκα που φοράμε σωστά.

Έκανα, λοιπόν, ένα μικρό πείραμα:

χαρ (1).jpg

Βλέπετε εμένα σε 4 σενάρια. Φόρεσα κάθε μια από τις μάσκες για 5 λεπτά και έλεγξα τον κορεσμό του οξυγόνου μου (εμφανίζεται παρακάτω ως ποσοστό) μαζί με τον καρδιακό μου ρυθμό (HR, σε παλμούς ανά λεπτό) χρησιμοποιώντας μη επεμβατική παλμική οξυμετρία. Λάβετε υπόψη, ότι αμέσως πριν από αυτό το πείραμα, φορούσα τη χειρουργική μάσκα για 5 ώρες.

χαρ.jpg

Αποτελέσματα:

Χωρίς μάσκα: 98%, HR 64

Χειρουργική μάσκα: 98%, HR 68

Μάσκα N95: 99%, HR 69

N95 συν χειρουργική μάσκα (αυτές είναι οι μάσκες που φορούν οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη): 99%, HR 69.

Δεν υπάρχει σημαντική αλλαγή στον κορεσμό οξυγόνου σε οποιοδήποτε σενάριο. Αν και μπορεί να ακούγεται άβολο σε μερικούς, μπορείτε να αναπνεύσετε.

Ως γιατρός, σας καλώ και σας παρακαλώ να φοράτε τη μάσκα για να προστατέψετε τον εαυτό σας και εκείνους που δεν μπορούν να φορέσουν μάσκα (πολλοί από τους ασθενείς μου επειδή είναι κάτω των 2 ετών). Εκτός κι αν είστε με το πρόσωπο στο έδαφος κι έχετε ένα γόνατο στο λαιμό σας, είμαι βέβαιη ότι μπορείτε να αναπνεύσετε»

Πηγή: mikropragmata.lifo.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ