Μαύρος άνδρας που πέρασε άδικα 44 χρόνια στη φυλακή, αποφυλακίστηκε πρόσφατα

«Επέστρεψε σπίτι ο Ρόνι ή όχι ακόμη;», ήταν τα τελευταία λόγια της μητέρας του.

Article featured image
Article featured image

Ο Ρονι Λονγκ, ένας μαύρος άνδρας, αφέθηκε πρόσφατα ελεύθερος από φυλακή της Βόρειας Καρολίνας, έχοντας περάσει εκεί 44 χρόνια, εκτίοντας ποινή για ένα έγκλημα, το οποίο φαίνεται ότι δεν διέπραξε ποτέ.

«Ήταν μια μακρά πορεία, αλλά τελείωσε», ανέφερε σε δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από τη φυλακή, φορώντας μια χαρακτηριστική μάσκα που έγραφε «Ελευθερώστε τον Ρόνι Λονγκ». Παράλληλα, ευχαρίστησε τους δικηγόρους και τα αγαπημένα του πρόσωπα που όλο αυτό το μακρύ διάστημα στάθηκαν στο πλευρό του. Η μητέρα τού Ρόνι πέθανε έξι εβδομάδες πριν από την αποφυλάκισή του και τα τελευταία της λόγια ήταν: «Επέστρεψε σπίτι ο Ρόνι ή όχι ακόμη;».

Αναφέρουμε ότι ο 64χρονος είχε κατηγορηθεί για τον βιασμό μιας λευκής γυναίκας το 1967 και το αποτελούμενο μόνο από λευκούς σώμα των ενόρκων τον έκρινε ένοχο, καταδικάζοντάς τον σε ισόβια κάθειρξη. Ποινή, η οποία ακυρώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, όταν το κράτος κατέθεσε σχετική πρόταση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο.



Από την καταδίκη του Λονγκ, «ένα πλήθος μεταδικαστικών αποκαλύψεων έφερε στην επιφάνεια ένα ανησυχητικό σχέδιο σκόπιμης αστυνομικής συγκάλυψης αποδεικτικών στοιχείων», επεσήμανε η δικαστής Στέφανι Θάκερ. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι τα εν λόγω στοιχεία, που περιελάμβαναν δείγματα σπέρματος και δακτυλικά αποτυπώματα από τη σκηνή του εγκλήματος, τα οποία, όμως, δεν ταίριαζαν στον Λονγκ, αποκρύφτηκαν σκόπιμα από τις αρχές επιβολής του νόμου, τόνισε περαιτέρω η Θάκερ.

«Λόγω της απάτης που έλαβε χώρα στη δίκη, ο Ρόνι και ο δικηγόρος του τότε δεν είχαν το πλεονέκτημα εκείνων των αποδείξεων, ώστε να τις παρουσιάσουν στο δικαστήριο», ανέφερε ο δικηγόρος του 64χρονου. «Οπότε φυλακίστηκε άδικα για 44 χρόνια», προσέθεσε.

ronnie 2.jpg


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρατσιστικές αντιλήψεις εκείνη την εποχή λειτούργησαν εξαιρετικά εις βάρος του Ρόνι, αφού επί της ουσίας δεν υπήρχαν ισχυρά στοιχεία που να τον καθιστούν ένοχο. Η υπόθεση εκδικάστηκε από ένα δικαστικό σώμα μόνο λευκών. Κάθε μάρτυρας από την πλευρά του κατηγορητηρίου ήταν λευκός, ενώ κάθε μάρτυρας υπεράσπισης ήταν μαύρος.

Ο ίδιος βέβαια, δεν έπαψε στιγμή όλα αυτά τα χρόνια να διαλαλεί και να παλεύει για την αθωότητά του. Ωστόσο, η απόφαση της Τετάρτης δεν δηλώνει την οριστική αθωότητά του, αφού το ομοσπονδιακό δικαστήριο άφησε την τελική απόφαση σε ένα μικρότερο δικαστήριο.

Για το πρώτο γεύμα εκτός φυλακής, ο Ρόνι Λονγκ είπε σε δημοσιογράφους πως ήθελε μακαρόνια με τυρί, μοσχαρίσια παϊδάκια, μια σαλάτα και λίγη λεμονάδα.


Με πληροφορίες από Lifo.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ