Πώς οι δισεκατομμυριούχοι έγιναν πλουσιότεροι κατά μισό τρισ. δολάρια στη διάρκεια της πανδημίας

Αυτή η εξέλιξη τείνει να συνδέεται με δύο πράγματα.

Article featured image
Article featured image

Η κατακόρυφη αύξηση των περιουσιών των πλουσιότερων ανδρών στην Αμερική καταγράφεται σε μια περίοδο που 40 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν υποβάλει αίτηση για να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας.

Την ώρα που 40 εκατομμύρια Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για το ταμείο ανεργίας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι δισεκατομμυριούχοι της χώρας είδαν την καθαρή τους αξία να αυξάνεται κατά μισό τρισεκατομμύριο δολάρια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δισεκατομμυριούχοι κερδίζουν χρήματα την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος βυθίζεται στη φτώχεια. Κι αυτό τείνει να συνδέεται με δύο πράγματα:

Πρώτον, η κυβέρνηση δίνει δυσανάλογα περισσότερη βοήθεια σε τράπεζες και εταιρείες. Στη συνέχεια, όταν η χρηματιστηριακή αγορά ανακάμπτει, οι ανισότητες στις εγγυήσεις σημαίνουν ότι οι πλούσιοι εξακολουθούν να έχουν χρήματα για να επενδύσουν και έτσι να κερδίσουν ακόμα περισσότερα λεφτά, ενώ οι μεσαίες και κατώτερες τάξεις δεν μπορούν να το κάνουν.

Ακόμα και η νομοθεσία είναι υπέρ των πλουσίων. Οι φορολογικοί νόμοι και τα κενά που υπάρχουν σε αυτούς κάνουν τους πλούσιους απλά πλουσιότερους.

Έχοντας γνώση όλων αυτών, ορισμένοι υποστηρίζουν πολιτικές που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ισορροπία του ανταγωνισμού και στις αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση.Πηγή: LIFO / Business Insider

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ