Έχασε τη σανίδα του στη Χαβάη και τη βρήκε δύο χρόνια αργότερα στις Φιλιππίνες

Με τη βοήθεια των social media!

Article featured image
Article featured image

Ο φωτογράφος Doug Falter έκανε το σέρφινγκ της ζωής του στον Όρμο Γουαϊμέα, στη Χαβάη, τον Φεβρουάριο του 2018, όταν ξαφνικά έπεσε σε ένα τεράστιο κύμα και παρασύρθηκε μακριά από την αγαπημένη του σανίδα. Προσπάθησε να την πιάσει αλλά η σανίδα εξαφανίστηκε καθώς ο ήλιος άρχισε να δύει και σκοτείνιασε.

«Λύθηκε το λουρί, αλλά η σανίδα δεν καταστράφηκε. Απλώς την πήρε το ρεύμα και δεν μπορούσα να την προλάβω γιατί τα κύματα ήταν πολύ μεγάλα», είπε στο VICE.

«Στενοχωρέθηκα, χαλάστηκα, γιατί σήμαινε πολλά για μένα... έκανα σερφ σε μεγάλα κύματα και πήρα μέρος και σε έναν μεγάλο διαγωνισμό στη Χαβάη».


Θέλοντας να την ξαναβρεί, ανέβασε φωτογραφίες της γαλάζιας σανίδας για μεγάλα κύματα στα social media και τύπωσε μερικές αφίσες για τους τοπικούς ψαράδες μήπως μπορούσαν με κάποιο τρόπο να βρουν τη σανίδα.

«Μέσα στους δύο πρώτους μήνες ήμουν σίγουρος ότι κάποιος θα την έβρισκε στην παραλία και θα επικοινωνούσε με τον κατασκευαστή ή με εμένα και κάποιος θα ερχόταν να με βρει, αλλά δεν συνέβη κάτι τέτοιο», είπε.

«Περίμενα, περίμενα, και δεν γινόταν τίποτα», τόνισε.

Τελικά όμως ακριβώς αυτό συνέβη στη σανίδα του. Μόνο που οι ψαράδες που τη βρήκαν ήταν πάνω από 8000 χιλιόμετρα μακριά, στον Όρμο Σαρανγκάνι στις Φιλιππίνες, και την είδαν δυο χρόνια αργότερα. Είχε κιτρινίσει από τον ήλιο και οι ψαράδες νόμισα ότι ήταν απομεινάρι από πλοίο. Ένας από τους ψαράδες τελικά την πούλησε στον Giovanne Branzuela, έναν καθηγητή σε δημόσιο γυμνάσιο σε ένα κοντινό νησί.

«Στην αρχή δεν θέλανε να μου την πουλήσουν και τελικά συμφώνησαν στα 40 δολάρια», είπε ο Branzuela στο VICE.

Ο καθηγητής, που έπρεπε να μετακομίσει στο νησί για να διδάξει και άφησε τα παιδιά στη Νταβάο Σίτι, είπε ότι ενδιαφέρθηκε για το σέρφινγκ όταν είδε τη σανίδα.

Έπειτα από περιέργεια έψαξε το όνομα που ήταν τυπωμένο στη σανίδα, Lyle Carlson, μέσα σε ένα σχέδιο-ελέφαντα. Ήρθε σε επαφή με τον Carlson, που είναι γνωστός για την κατασκευή σανίδων για μεγάλα κύματα στη Χαβάη.

Ο Carlson επιβεβαίωσε ότι ήταν δική του δημιουργία και ενημέρωσε τον Falter.

«Μου το είπε μέσω ενός ποστ στο Instagram. Είχε μια φωτογραφία μιας σανίδας. Ήταν μια φωτογραφία μόνο αλλά αρκετή για να πιστέψω ότι ήταν η σανίδα μου», είπε ο Falter. «Ήταν σκοτεινή φωτογραφία, και φαινόταν μόνο ένα κομμάτι της σανίδας».

O Carlson έδωσε τα στοιχεία του Branzuela στον Falter. Ο Falter λέει ότι ο Branzueal απάντησε στο μήνυμά του στο Facebook αλλά έκανε τρεις βδομάδες να στείλει κι άλλες φωτογραφίες.


«Ήταν τρομερό, απίστευτο. Νόμιζα ότι θα καταστρεφόταν στην πορεία και δεν θα έφτανε πουθενά», είπε ο Falter.

Μέσα από τις φωτογραφίες ο Falter είδε ότι το όνομά του ήταν ακόμα γραμμένο σε ένα κρυμμένο μέρος στη σανίδα.

fotosa.jpg


«Πωπω, είναι σίγουρα η σανίδα μου, σίγουρα, αυτή είναι η σανίδα που έχασα πριν δυο χρόνια», είπε.

Ξέροντας πόσο σημαντική είναι η σανίδα για τον Falter, o Branzuela προσφέρθηκε να την επιστρέψει.

«Όταν ο Doug μου είπε την ιστορία του, συγκινήθηκα. Ξέρω πόσο σημαντικές είναι οι αναμνήσεις, έτσι είπα ότι μπορώ να του τη στείλω αν θέλει», είπε ο Branzuela.

giovanne.jpeg


Αλλά σκέφτηκε ότι θα ήταν πιο εύκολο για τον Falter να έρθει στο Σαρανγκάνι και να πάρει τη σανίδα μόνος του. Ο Branzuela ζήτησε από τον Falter να τον βοηθήσει να μαζέψει υλικό για ανάγνωση ώστε να δελεάσει τους μαθητές του να δοκιμάσουν το σέρφινγκ.

«Νομίζω πως ο τέλειος τρόπος να τελειώσει η ιστορία είναι να πάω εκεί. Νομίζω πως θα μπορούσα να του βρω μερικές σανίδες», είπε ο Falter.

«Θα ήθελα να βρω χρηματοδότηση, κάποια χρήματα για να αγοράσω μια δυο σανίδες και να του τις πάω ως αντάλλαγμα».

Αν δεν ήταν η πανδημία, ο Falter είπε ότι θα είχε ήδη πάει στις Φιλιππίνες. Στο μεταξύ ξεκίνησε μια καμπάνια στο GoFundMe για να αγοράσει δυο σανίδες για τον Branzuela και βρήκε υλικό για ανάγνωση για τους μαθητές του. Μέχρι τώρα έχει μαζέψει περίπου 1.400 δολάρια.

«Όσο περιμένω να τον δω, μπορεί να δοκιμάζει τη σανίδα και ίσως μάθει να κάνει. Αν όχι, θα του δείξω εγώ όταν φτάσω», είπε ο Falter.

Όταν πάρει τη σανίδα του πίσω, ο Falter είπε ότι θα την αποσύρει και μάλλον θα την κρεμάσει στον τοίχο.


Πηγή: Vice

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ