Η στιγμή που τα πτητικά μέσα ρίχνουν αφρό και νερό στην Αρχιμανδρίτα [ΒΙΝΤΕΟ]

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο από το Kitasweather.

Article featured image
Article featured image

Το Kitasweather βρέθηκε στην περιοχή της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται από το πρωί στις περιοχές Ορείτες, Μούσερε και Δορά. Με την πυρκαγιά να έχει συνεχώς αναζωπυρώσεις, τα πτητικά (και όχι μόνο) μέσα δίνουν μάχη με τον χρόνο, για να την ελέγξουν.


Στο μεταξύ το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι υπάρχουν τρία ενεργά μέτωπα στους Ορείτες και στη Δορά όπου η πυρκαγιά βρίσκεται σε ύφεση και στο Μούσερε όπου η πυρκαγιά μαίνεται εκτός ελέγχου εξαιτίας της πυκνής βλάστησης και του έντονου ανάγλυφου της περιοχής.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 150 άτομα του Τμήματος Δασών με 32 πυροσβεστικά οχήματα, 15 πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 35 άτομα, 5 πυροσβεστικά οχήματα και 3 για εκκένωση της Πολιτικής Άμυνας με 30 άτομα, 1 πυροσβεστικό όχημα της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας με 2 άτομα, 5 εκσκαφείς, 2 προωθητές γαιών, 1 βυτιοφόρο, μέλη της Αστυνομίας, της Ε.Μ.Α.Κ. και εθελοντές.

φωτιά.jpg



Τέθηκε, επίσης, σε εφαρμογή το Σχέδιο Ίκαρος που αφορά τις επιχειρήσεις των πτητικών μέσων. Επιχειρούν συνολικά 10 πτητικά μέσα, 2 αεροσκάφη του Τμήματος Δασών, 2 μισθωμένα αεροσκάφη, 2 μισθωμένα ελικόπτερα, 2 ελικόπτερο των Βρετανικών Βάσεων και 1 ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς. Τον συντονισμό των εναέριων μέσων ανέλαβε ελικόπτερο της Αστυνομίας με αξιωματικό της Εθνικής Φρουράς, ενώ καθοριστική είναι και η συνδρομή του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Κ.Σ.Ε.Δ.).

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, ανέφερε: «Είμαι πραγματικά συγκλονισμένος. Θέλω να δηλώσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, να καταδικάσω αυτή την αποτρόπαια πράξη. Αυτήν την πράξη από κάποιους ανεγκέφαλους. Με αυτό που κάνουν καταστρέφουν την πατρίδα μας. Αυτή η πράξη έχει απειλήσει κοινότητες», προσθέτοντας ότι «Δεν καίνε την άγρια βλάστηση, δεν καίνε τη δασική έκταση. Κινδυνεύουν οι κατοικημένες περιοχές. Εμείς δηλώνουμε έτοιμοι. Δίνουμε τη μάχη. Για μας είναι η μάχη των μαχών και θα την κερδίσουμε, ζητούμε τη βοήθεια των πολιτών για να νικήσουμε αυτή τη μάχη».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ