Τα Όσκαρ από το 2024 δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια

Οι σημαντικές αλλαγές που ανακοινώθηκαν για τη σημαντικότερη κατηγορία του διαγωνισμού.

Article featured image
Article featured image


Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών ανακοίνωσε αλλαγές στα κριτήρια υποψηφιότητας για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Academy Aperture 2025.

Οι καινούργιες αλλαγές θα εφαρμοστούν στην κατηγορία Best Picture ξεκινώντας από την 96η Απονομή Βραβείων, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το 2024. «Πρέπει να συμπεριλάβουμε την διαφορετικότητα του παγκόσμιου πληθυσμού τόσο στη δημιουργία ταινιών αλλά και στο κοινό που συνδέεται μαζί τους. Η Ακαδημία δεσμεύεται να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στο να γίνει αυτό πραγματικότητα», σχολίασαν ο πρόεδρος της Ακαδημίας Ντέιβιντ Ρούμπιν και ο CEO Ντον Χάντσον.

Τα νέα κριτήρια έχουν στόχο να υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλομορφία και διαφορετικότητα στις ταινίες που προτείνονται για Όσκαρ. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες για να είναι υποψήφια μια ταινία στην κατηγορία Best Picture, πρέπει να προσέχει τα ποσοστά εργαζομένων σε αυτήν, ως προς το χρώμα, το φύλο, τη σεξουαλική προτίμηση και την ΑμέΑ κατηγοριοποίηση του.

Στην προσπάθεια για περισσότερη διαφορετικότητα πίσω από τις κάμερες, η δημιουργική ομάδα στις ταινίες πρέπει να απαρτίζεται από γυναίκες, φυλετικές ή εθνοτικές ομάδες που δεν εκπροσωπούνται επαρκώς, ένα μέρος της κοινότητας LGBTQ+ ή άτομα με αναπηρίες, ενώ από υποεκπροσωπούμενες κοινότητες καλείται να αποτελείται και το 30% του συνεργείου της ταινίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ