Τι εννοούμε όταν λέμε υποκείμενα νοσήματα (που ακούμε σε κάποιους θανάτους από κορωνοϊό)

Ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης διευκρινίζει σχετικά.

Article featured image
Article featured image

Στις 7 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ένα νέο κρούσμα Covid-19 και έναν νέο θάνατο ασθενούς ηλικίας 76 ετών από Covid-19, ο οποίος, σύμφωνα με το επιδημιολογικό δελτίο, είχε υποκείμενα νοσήματα.



Ποια νοσήματα θεωρούνται υποκείμενα;



Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, επισημαίνει πως τα υποκείμενα νοσήματα ενός ασθενούς μπορεί να διαφέρουν σε επικινδυνότητα, ωστόσο, κάθε μορφής νόσημα μπορεί να επιδράσει αρνητικά σε παράλληλη πορεία με τον κορωνοϊό.

Η λίστα των υποκείμενων νοσημάτων που έχουν αναγνωριστεί ως επιβαρυντικά για την υγεία του ασθενούς με κορωνοϊό, περιλαμβάνει την υπέρταση, τον σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακές νόσους, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και τον καρκίνο.


Στα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα συμπεριλαμβάνονται η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το άσθμα. Ενώ αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από τον κορωνοϊό διατρέχουν επίσης τα άτομα με ανοσοκαταστολή, δηλαδή εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων, όσοι παίρνουν φάρμακα που εξασθενούν το ανοσοποιητικό κ.λπ.

«Αν ο ασθενής βρίσκεται, για παράδειγμα, στο τελευταίο στάδιο καρκίνου, δεν θα θεωρήσουμε πως πέθανε από κορωνοϊό. Ωστόσο, εάν βρίσκεται σε μία από τις πιο πάνω καταστάσεις με τον οργανισμό του να είναι ήδη επιβαρυμένος ή εξασθενημένος, η μόλυνση με κορωνοϊό θα επιφορτίσει επιπλέον την υγεία του με αποτέλεσμα να καταλήξει από κορωνοϊό», σημειώνει ο Δρ. Καραγιάννης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ