Επιστρέφει η 12μηνη θητεία στην Ελλάδα, με σκέψεις και για υποχρεωτική στράτευση στα 18

Τι δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και γιατί ανάφερε το παράδειγμα της Κύπρου.

Article featured image
Article featured image

Από τη ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη στην πιο πάνω αποκάλυψη, ενώ διευκρίνισε πως δεν υφίσταται θέμα αύξησης της θητείας πέραν του 12μήνου.

Είναι η πρώτη αλλαγή που ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης της θητείας και της εκπαίδευσης στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Προς το παρόν, η στρατιωτική θητεία είναι στους 9 μήνες στον στρατό ξηράς, σε αντίθεση με την αεροπορία και το ναυτικό που ήδη είναι στους 12.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, με μία τέτοια αλλαγή εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 15% ο αριθμός όσων υπηρετούν στον στρατό ξηράς, προσωπικό που κρίνεται απαραίτητο, για την καλύτερη δυνατή επάνδρωση των μονάδων στα σύνορα και τα νησιά.

Η σχετική επεξεργασία είναι σε εξέλιξη από τα αρμόδια Επιτελεία ενώ αναμένονται οι τελικές εισηγήσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου το επόμενο διάστημα.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, η στράτευση στα 18 «δημιουργεί ένα καθεστώς ισότητας για όλους, μπαίνουν όλοι στην ίδια ηλικία. Αν κάποιος έχει περάσει στο Πανεπιστήμιο, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες, στο Ισραήλ, στην Κύπρο, θα μεταθέσει απλά την είσοδό του στο Πανεπιστήμιο για ένα χρόνο, και θα υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στα 18».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ