Ο Μόρφου, σχολιάζοντας την τέχνη του καθηγητή, σχεδόν είπε κάτι σωστό

«Να μην προβάλλουμε προσωπικές μας απόψεις άνθρωποι οι οποίοι έχουν τόσο υπεύθυνες και ευαίσθητες θέσεις», είπε μεταξύ άλλων.

Article featured image
Article featured image

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του σε σχέση με τα επίμαχα έργα του καθηγητή, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος είπε και την πιο πάνω ατάκα.

Είπε συγκεκριμένα:

«Μέσα σε αυτή την κοινωνία που περνά τόσο κρίσιμες στιγμές σε όλα τα επίπεδα, πρέπει να είμεθα υπεύθυνοι, ιδιαιτέρως απέναντι στη νέα γενιά, απέναντι στα μικρά παιδιά. Αυτό ισχύει και για τον κλήρο και για τον λαό. Έχω δεχθεί πολλές διαμαρτυρίες από γονείς και από εκπαιδευτικούς της πεδινής περιοχής Μόρφου και είναι παράκκλησή μας όπως το Υπουργείο Παιδείας επιληφθεί αυτού το πράγματος, αυτού του προσώπου και ληφθούν αποφάσεις τέτοιες που να μην προσβάλλομεν την ιστορική μνήμη, να μην προβάλλομεν προσωπικές μας απόψεις, άνθρωποι οι οποίοι έχουν τόσο υπεύθυνες και ευαίσθητες θέσεις, όπως οι εκπαιδευτικοί. Η δική μας προσπάθεια συνεχίζεται και δεν θα δημοσιοποιήσω με ποιους τρόπους. Εν πάσει περιπτώση, τη διαμαρτυρία μας την κάνουμε και δημόσια αλλά και εκεί που πρέπει».

Αυτά είπε ο Μητροπολίτης.



Δείτε τις δηλώσεις του στο 6.:18 αλλά και πως τοποθετήθηκε ο ίδιος ο καθηγητής στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ Μεσημέρι και Κάτι.

Δεν θα σχολιάσω αν η τέχνη του εν λόγω καθηγητή ξεπέρασε τα όρια, αν είναι βλάσφημη ή όχι, ή ακόμα αν η πράξη του είναι ηθικά και ποινικά κολάσιμη. Ας το κάνουν άλλοι αυτό.

Σε σχέση με τα όρια στην τέχνη υπάρχουν ποικίλες απόψεις, πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, από ανθρώπους που έχουν γνώση του αντικειμένου αλλά και από άσχετους. Ο καθένας έχει άποψη και μπορεί να την εκφράσει (σε κόσμιο πλαίσιο καλύτερα).

Σε σχέση με το αν η πράξη είναι βλάσφημη ή αν υπάρχει καθύβριση των Θείων, μπορεί όποιος θέλει να προβεί σε καταγγελία και ας αποφανθεί η δικαιοσύνη.

Αυτό στο οποίο θα σταθώ είναι η ατάκα, εκ μέρους του Μόρφου, «να μην προβάλλουμε προσωπικές μας απόψεις άνθρωποι οι οποίοι έχουν τόσο υπεύθυνες και ευαίσθητες θέσεις».

Λέω σχεδόν είπε κάτι σωστό, αφού φυσικά και πρέπει να λέμε την άποψή μας. Δεν είμαστε μηχανές, είμαστε έλλογα όντα και ειδικά άμα έχουμε υπεύθυνες θέσεις και επηρεάζουμε κόσμο με τη στάση και τον λόγο μας πρέπει να λέμε την άποψή μας. Πλην όμως, ακριβώς για αυτό τον λόγο, ότι δηλαδή έχουμε υπεύθυνες και ευαίσθητες θέσεις, θα πρέπει η άποψή μας να είναι μετρημένη, να μην προσβάλλει κανέναν, να μην απομονώνει/στοχοποιεί ομάδες ανθρώπων, και ο λόγος μας να μην αποτελεί ρητορική μίσους απέναντι σε κανέναν.

Και ειδικά όταν οι ευαίσθητες και υπεύθυνες θέσεις που έχουμε πρεσβεύουν ιδανικά όπως η αποδοχή, η αγάπη και η συγχώρεση. Ειδικά εκεί, η υπευθυνότητα που πρέπει να επιδεικνύουμε θα πρέπει να πολλαπλασιάζεται επί δέκα.

Κάτι που πολύ συχνά, ως γνωστό, ο ίδιος αγνοεί ή ξεχνά.



Δείτε τις δηλώσεις του Μόρφου στο 6.:18 αλλά και πώς τοποθετήθηκε ο ίδιος ο καθηγητής στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ Μεσημέρι και Κάτι.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ