Η συγκινητική ανάρτηση της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας για τον θάνατο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ

«Πενθώ την RBG σαν να ήταν μέλος της οικογένειάς μου».

Article featured image
Article featured image

Σπουδαία προσωπικότητα και εμβληματική φιγούρα στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών, η δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ πέθανε, χθες, σε ηλικία 87 ετών από μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος.

Η Γκίνσμπεργκ ήταν η μακροβιότερη δικαστής και η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, υπηρετώντας για 27 χρόνια στον θεσμό. «Το Έθνος μας έχασε έναν νομικό ιστορικού επιπέδου», δήλωσε ο Αρχηγός Τζον Ρόμπερτς την Παρασκευή.

Σε πολιτικό επίπεδο, πάντως, ο θάνατος της Γκίνσμπεργκ ίσως επιτρέψει στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να προσπαθήσει να επεκτείνει την οριακή πλειοψηφία των συντηρητικών στο Ανώτατο Δικαστήριο πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου. Πάντως η ίδια, τις ημέρες πριν από το θάνατό της, είχε αποδοκιμάσει μία τέτοια προοπτική. «Η πιο ένθερμη επιθυμία μου είναι να μην αντικατασταθώ έως ότου τεθεί νέος πρόεδρος», έγραφε σε δήλωση προς την εγγονή της, σύμφωνα με το Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο.

Η κηδεία της Γκίνσμπεργκ θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο στο Εθνικό Νεκροταφείο Άρλινγκτον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικαστηρίου, στην οποία, όμως, δεν διευκρινίζεται η ημερομηνία.

ruth.jpg


Η συγκινητική ανάρτηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου

«H Ruth Bader Ginsburg, που πέθανε σήμερα στα 87 της χρόνια, υπήρξε για μένα το πιο ισχυρό πρότυπο στα χρόνια που υπηρέτησα τη Δικαιοσύνη. Το πνεύμα, το θάρρος, η πίστη, με τα οποία η Notorious RBG, όπως την αποκαλούσαν, υπερασπίστηκε, ως μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1993 μέχρι σήμερα, τα δικαιώματα των γυναικών, των μειονοτήτων, τις φιλελεύθερες αξίες, τη δημοκρατία, είναι παροιμιώδη. Το ίδιο και η ακρίβεια των νομικών της κειμένων, η διαύγεια και η ορθότητα της γνώμης της, είτε ανήκε στην πλειοψηφία είτε, όπως πολύ συχνά, στη μειοψηφία των αποφάσεων.

Ήδη από τη δεκαετία του '70, ωστόσο, ήταν η “ιέρεια της διαφωνίας”, το οχυρό ενάντια στην αυθαιρεσία. Μια μικροκαμωμένη γυναίκα που ακτινοβολούσε αυτοπεποίθηση και νηφαλιότητα. “Μην αφήνεις να σε αποσπάσουν από τον σκοπό σου συναισθήματα όπως ο θυμός, ο φθόνος, η μνησικακία”, έλεγε, “γιατί καταβροχθίζουν την ενέργεια και τον χρόνο". Μια “αιώνια μαθήτρια”, που δήλωνε ότι “το διάβασμα διαμόρφωσε τα όνειρά μου και το περισσότερο διάβασμα με βοήθησε να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα” και που διατράνωνε ότι “πιστεύω βαθιά στη σημασία να ακούς και να μαθαίνεις από τους άλλους”. Μια πεισματάρα νομικός που στρατεύτηκε με την πλευρά της προόδου, της ελευθερίας, της αυτεξουσιότητας, παροτρύνοντας τους πολίτες “πολέμησε για τα ζητήματα που θεωρείς σημαντικά, καν' το όμως με τρόπο που θα εμπνεύσει και άλλους να σε ακολουθήσουν”.

Πενθώ την RBG σαν να ήταν μέλος της οικογένειάς μου. Ήταν η εγγύηση της ισορροπίας, της Δικαιοσύνης και της αλήθειας, μια “ηθική δύναμη της φύσης”, όπως την είπαν. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχασε το πολυτιμότερο, ίσως, μέλος του».

H Ruth Bader Ginsburg, που πέθανε σήμερα στα 87 της χρόνια, υπήρξε για μένα το πιο ισχυρό πρότυπο στα χρόνια που...

Δημοσιεύτηκε από Katerina Sakellaropoulou στις Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ