Η τηλεργασία βλάπτει σοβαρά την υγεία

Ψύχραιμα το λέμε.

Article featured image
Article featured image

Αν αναρωτήθηκες πώς θα μοιάζει ένας εργαζόμενος ύστερα από 25 χρόνια τηλεργασίας, σού δίνουμε μια πρώτη (όχι τόσο ενθαρρυντική) εικόνα.

Καθώς, λοιπόν, η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται ανά το παγκόσμιο (με άγνωστες τις βουλές της), πολλές εταιρείες προσαρμόζονται πλέον σε ένα νέο περιβάλλον εργασίας, την τηλεργασία. Ήτοι εργασία από το σπίτι. Και μπορεί η άνεση του σπιτιού να φαντάζει εκ πρώτης όψεως ιδανική, αλλά τα νέα δεδομένα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά.

Συγκεκριμένα, μια μηχανή αναζήτησης θέσεων εργασίας, η DirectlyApply, προσπάθησε να φτιάξει ένα μοντέλο ανθρώπου, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ώστε να αποτυπώσει τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε βάθος 25 χρόνων.

remote.jpg



Έτσι, η εταιρεία δημιούργησε εικόνες που δείχνουν μια ψηφιακή μεσήλικη γυναίκα, ονόματι «Σούζαν», στο 2045. Και οι εικόνες δεν είναι καθόλου ευοίωνες. Η έλλειψη κοινωνικής αλληλεπίδρασης, όπως επίσης και η απουσία σωματικής άσκησης φαίνεται να επιδρούν σοβαρά στο προφίλ του μελλοντικού εργαζομένου, επηρεάζοντας τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική του υγεία.


Η παχύσαρκη, αγχώδης και γερασμένη Σούζαν…

Η «Σούζαν» του μέλλοντος και της τηλεργασίας φαίνεται να είναι παχύσαρκη, αγχώδης και γερασμένη. Έχει κόκκινα μάτια λόγω των πολλών ωρών που προφανώς έχει περάσει μπροστά από τον υπολογιστή και, φυσικά, μεγάλους, μαύρους κύκλους. Η κακή στάση σώματος οδηγεί, επίσης, σε μυαλγίες, πόνους στα κόκαλα, αλλά και στα άκρα.

susan 3.jpg



Τη «Σούζαν» δεν τη βλέπει ο ήλιος, οπότε παρουσιάζει, ακόμη, σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D, με αποτέλεσμα να πέφτουν τα μαλλιά της και το δέρμα της να είναι σε κακή κατάσταση. Τέλος, εμφανίζει υψηλά επίπεδα άγχους, ενώ η κορτιζόλη που παράγεται από τον οργανισμό, όταν βρίσκεται σε κατάσταση δυσφορίας, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και βλάπτει γενικότερα το σώμα.

susan 4.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ