Η Χριστίνα γράφει για την 3μηνη εμπειρία της πρακτικής άσκησης στη CITY

Ως τριτοετής φοιτήτρια στο τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών / Δημοσιογραφίας, του Πανεπιστημίου Κύπρου, η Χριστίνα Χριστοφόρου είχε την ευκαιρία να επιλέξει ένα Μέσο για να κάνει την πρακτική άσκησή της.

Article featured image
Article featured image

Επέλεξε τη CITY, υπήρξε μέλος της ομάδας μας για ένα τρίμηνο, έκανε ρεπορτάζ και συνεντεύξεις, και γενικά συμμετείχε ενεργά στη δημιουργία άρθρων.

Φτάνοντας αισίως στο τέλος του τριμήνου, η ίδια γράφει τις σκέψεις της σε σχέση με όλα όσα αποκόμισε από την εδώ εμπειρία της.

Πιο κάτω αυτούσιο το κείμενό της:

Ο στόχος της τοποθέτησής μου σε έναν οργανισμό συναφή με τον κλάδο μου ήταν κυρίως η απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας. Όταν είχα δηλώσει το ενδιαφέρον μου για την πρακτική άσκηση, ήμουν ήδη προς το τέλος του τρίτου έτους σπουδών μου, οπότε μου απέμεναν μόλις δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα ώστε να ολοκληρώσω το πτυχίο δημοσιογραφίας και να βγω στην αγορά εργασίας.

Έτσι, η πρακτική άσκηση, θα μπορούσε να μου προσφέρει την επαγγελματική εμπειρία που ζητά ένας εργοδότης. Επιπρόσθετα, ένας άλλος σημαντικός στόχος της τοποθέτησης ήταν η εξοικείωση με τον επαγγελματικό τομέα που επέλεξα. Είναι πολύ διαφορετικό το να φαντάζεται κάποιος πώς είναι μια δουλειά, όταν ακόμη σπουδάζει και διαφορετικό όταν το δοκιμάζει στην πράξη. Όταν ζήσεις τον τρόπο που εργάζεται ένας επαγγελματίας δημοσιογράφος, αντιλαμβάνεσαι περισσότερο τη σοβαρότητα του επαγγέλματος και παίρνεις μια γεύση του πώς είναι να εργάζεσαι επαγγελματικά ώστε να φέρεις εις πέρας αυτό που πρέπει. Επιπλέον, ζεις τις προκλήσεις του επαγγέλματος, ώστε να είσαι πιο έτοιμος για το τι έχεις να αντιμετωπίσεις στο μέλλον. Επομένως, εκτός από την εμπειρία που αποκτάς, μπορείς ταυτόχρονα να δεις αν αυτό που επέλεξες ως επάγγελμα είναι αυτό που περίμενες να κάνεις, να δεις κατά πόσο είσαι καλός σ’ αυτό, κατά πόσο σου αρέσει και να βελτιωθείς στα σημεία που χρειάζεται.

Ο οργανισμός που επιλέχθηκα να εργαστώ για την πρακτική άσκηση μου ήταν η CITY, του συγκροτήματος Δίας. Η City αποτελεί μια εναλλακτική διαδικτυακή εφημερίδα. Είναι εναλλακτική λόγω του ότι ασχολείται με θέματα που διαφέρουν από αυτά των κλασσικών μέσων ενημέρωσης, τόσο ως προς το περιεχόμενο της αλλά και σε σχέση με την παραγωγή του περιεχομένου. Μπορώ να πω πως η City ασχολείται με πιο καθημερινά και φρέσκα θέματα τα οποία έχουν στόχο να ενημερώσουν και να πληροφορήσουν το κοινό μεν, αλλά με ένα τρόπο πιο ψυχαγωγικό. Κάποια θέματα που απασχολούσαν την City, εκτός από την επικαιρότητα, ήταν συνεντεύξεις απλών καθημερινών ανθρώπων που μοιράζονται με τους ανθρώπους της City τις δικές τους ιστορίες, και θέματα που αφορούν την Κύπρο.

Γενικότερα, ένας συντάκτης στη City έχει το ελεύθερο να κάνει αφιερώματα, συνεντεύξεις και να ασχοληθεί με πολύ δημιουργικά και ελεύθερα ρεπορτάζ.


Τα καθήκοντά μου στη City ήταν να εργάζομαι όπως ένας κανονικός δημοσιογράφος εκεί. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής μου άσκησης, πέρασα από διάφορα στάδια. Αρχικά, είχα περάσει από ένα training στο οποίο είχα μάθει κάποια διαδικαστικά θέματα, για παράδειγμα, πώς δουλεύει η πλατφόρμα, τρόπος για να ανεβάζω τα άρθρα μου, από που να βρίσκω εικόνες κλπ. Μετά το training υπήρχε συζήτηση θεμάτων προς ανάπτυξη με τον αρχισυντάκτη και άλλους συντάκτες στα οποία προχωρούσα στη συγγραφή τους με βάση τα deadlines που είχαμε προκαθορίσει με τον αρχισυντάκτη. Τον τελευταίο μήνα της τοποθέτησής μου, εκτός από δικά μου θέματα (original content), είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με ροή ειδήσεων, όπου μέσα σε συγκεκριμένο ωράριο καθημερινά έκανα κάποιες αναδημοσιεύσεις ειδήσεων από διάφορες πηγές, όπως για παράδειγμα από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η εμπειρία της τοποθέτησής μου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μια ερευνητική προπτυχιακή εργασία, στην οποία εγώ και οι συμφοιτητές μου που κάναμε πρακτική άσκηση, ο καθένας σε διαφορετικό μέσο, ως εθνογραφικοί παρατηρητές θα αναλύαμε το πώς λειτουργούν σήμερα τα Μέσα, το πώς δουλεύουν ίσως εν όψει της πανδημίας του κορωνοϊού, και ενδεχομένως να σχολιάσουμε τον βαθμό δυσκολίας για έναν απόφοιτο δημοσιογραφίας να προσληφθεί στον τομέα αυτό. Άλλη μία παρατήρηση – έρευνα που θα μπορούσε να γίνει, είναι το κατά πόσο το πανεπιστήμιο μάς προετοιμάζει ώστε να ανταπεξέλθουμε στα καθήκοντα ενός δημοσιογράφου και στις δεξιότητες που απαιτούνται στο επάγγελμα.

Αναμφίβολα, η πρακτική άσκηση με έχει βοηθήσει αρκετά στο να καταλάβω περισσότερο με τι τομέα θα μπορούσα να ασχοληθώ στο μέλλον. Πριν την πρακτική άσκηση, έλεγα πάντα ότι δεν γνωρίζω με τι θα ήθελα να ασχοληθώ ως δημοσιογράφος. Τώρα, μετά την πρακτική, είμαι κάπως πιο συνειδητοποιημένη για το τι θα ήθελα να κάνω, αφού δουλεύοντας στη City είδα κατά πρώτον πώς δουλεύει ένα τέτοιου είδους μέσο και κατά δεύτερον δοκίμασα τις ικανότητές μου σε διαφορετικά είδη ρεπορτάζ, συνεντεύξεις κ.λπ. , αφού μέσω της City ασχολήθηκα με μια γκάμα από διαφορετικά θέματα.

Μέσω της πρακτικής μου άσκησης κατάφερα επίσης να χρησιμοποιήσω τις μαθησιακές μου γνώσεις που απέκτησα κατά τη διάρκεια των τριών ακαδημαϊκών μου ετών. Πολλές φορές κατά την συγγραφή, ή κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης, είχα ως οδηγό τις γνώσεις που απέκτησα μέσω των μαθημάτων ώστε να έχω ένα σωστό αποτέλεσμα. Η πρακτική άσκηση ήταν μεγάλη ευκαιρία για μένα στο να εφαρμόσω έμπρακτα τα όσα έχω διδαχθεί, ενώ ταυτόχρονα μπορούσα μέσω της εξάσκησης να βελτιωθώ σε κάποια σημεία.

Εκτός από την εφαρμογή των μαθησιακών μου γνώσεων, έχω αποκτήσει επίσης νέες γνώσεις αλλά και εμπειρίες. Η ομάδα της City μού έχει δώσει πολλές χρήσιμες συμβουλές τις οποίες προσπαθούσα να εφαρμόζω κάθε φορά, και οι οποίες πιστεύω θα με βοηθήσουν στην μετέπειτα πορεία μου. Μου έχει δώσει πολλές συμβουλές στο πώς να χειρίζομαι ένα θέμα και κυρίως πώς να επιμελούμαι ένα άρθρο ώστε να είναι πιο ενδιαφέρον και έτοιμο για δημοσίευση. Επιπρόσθετα, έχω αποκτήσει περισσότερη αντίληψη για τη θεματολογία που είναι κατάλληλη για ένα τέτοιου είδους Μέσο.

Εν κατακλείδι, η πρακτική άσκηση πιστεύω είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για οποιονδήποτε φοιτητή, η οποία ουσιαστικά έχει μόνο θετικά να προσφέρει. Είναι κάτι που αξίζει να αφιερώσει χρόνο κάποιος αφού περνά τον χρόνο του εποικοδομητικά, έρχεται αντιμέτωπος με επαγγελματικές προκλήσεις, επενδύει στον εαυτό του και στις δυνατότητες του και προχωρά ένα βήμα παρακάτω επαγγελματικά.

120037744_760041498172968_3119818014564085388_n (1).jpg
Η Χριστίνα Χριστοφόρου, τεταρτοετής φοιτήτρια στο τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών / Δημοσιογραφίας, του Πανεπιστημίου Κύπρου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ