Δεν αρκεί να λέμε στον κόσμο να βάζει μάσκα, δεν αρκεί να λέμε στα παιδιά να προσέχουν

Όσοι μεγαλώνετε παιδιά, ξέρετε πολύ καλά το γιατί.

Article featured image
Article featured image

Αρκετές είναι οι φορές κάνουμε κήρυγμα στα παιδιά μας και άλλες τόσες που αναρωτιόμαστε γιατί δεν μας ακούνε. Η απάντηση είναι απλή. Τα παιδιά δεν ακούνε, μιμούνται.

Αν οι πράξεις μας δεν συμφωνούν με τα λόγια μας, όσο κι αν προσπαθούμε με το μπλα μπλα τίποτα απολύτως δεν μπορούμε να πετύχουμε. Ειδικά στην περίπτωση του οικογενειακού περιβάλλοντος, όπου για τα παιδιά οι γονείς και οι δάσκαλοι είναι το πρότυπό τους, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε όσο πιο σωστοί γίνεται έτσι ώστε τα παιδιά και αναφορές να έχουν και υγιείς παραστάσεις και σωστά παραδείγματα. Και όχι μόνο σε ότι αφορά στην τωρινή συγκυρία με τον κορωνοϊό και στο πώς πρέπει να προστατεύσουμε εαυτούς και αλλήλους, αλλά γενικότερα.

Δυστυχώς, οι εικόνες που βλέπουμε συνεχώς σε Κύπρο και Ελλάδα, είναι η απόδειξη πως σε αρκετές περιπτώσεις άλλα λένε τα πρωτόκολλα, άλλα λέει η λογική και άλλα κάνουν αυτοί που θα έπρεπε πρώτοι απ’ όλους να δίνουν το καλό παράδειγμα.


Π.χ. τις τελευταίες ώρες όλοι συζητάνε για τον Έλληνα υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος και χειραψία έκανε και χέρι παπά φίλησε, όπως γράφουν τα Μέσα και όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο ιερέας.



«Τον συγχαίρω τον Υπουργό γιατί φίλησε το χέρι ιερέα, διότι οι χάρες του Θεού είναι πάνω από όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Εκεί ακουμπάμε, εκεί στηριζόμαστε, εκεί ελπίζουμε και θα έχουμε σίγουρα τη βοήθεια. Με τη μάσκα να φιλήσει το χέρι; Δεν θα το παραδεχόμουν. Πηγαίνοντας με μάσκα αμφισβητείς τις χάρες του Θεού. Τους νόμους τους σεβόμαστε, όμως οι νόμοι της πολιτείας με τις χάρες του Θεού απέχουν πολύ», είπε μεταξύ άλλων, άσχετα αν ο ίδιος ο Χαρδαλιάς ισχυρίζεται ότι απλώς έκλινε προς το ράσο του ιερέα, ενώ μόλις είχε βγάλει τη μάσκα του για να πιει νερό.

Δεν θα σταθούμε τώρα στον Χαρδαλιά και να κάνουμε ανάλυση του βίντεο μέσω VAR για να διαπιστώσουμε ποιος έχει δίκαιο και πόσο. Το θέμα είναι ότι τα παραδείγματα είναι δεκάδες καθημερινά, με τους παράγοντες να απαιτούν από τον κόσμο να βάζει μάσκα και να τηρεί τα μέτρα, την ίδια ώρα που οι ίδιοι αποτελούν κακό παράδειγμα.


μασκα29.jpg
Εικόνα από τον προ λίγων ημερών αγιασμό στο Παγκύπριο Γυμνάσιο


Σε επίσκεψή μου σε τράπεζα, στη Λευκωσία, πριν λίγες μέρες, από τους έξι που ήταν μπροστά στα ταμεία, μόνο οι δύο φορούσαν σωστά τη μάσκα. Ο ένας την είχε στο πηγούνι, μια γυναίκα δεν φορούσε καθόλου, ενώ άλλοι δύο είχαν τη μύτη έξω από τη μάσκα. Και το παράδοξο είναι πως οι πελάτες τηρούσαν άπαντες με ευλάβεια τα μέτρα.

Να μη μιλήσουμε και για τις εικόνες που κυκλοφορούν καθημερινά στα social media, με τους πολιτικούς μας που συμπεριφέρονται λες και ο κορωνοϊός κάνει διακρίσεις, λες και η επιδημιολογική εικόνα η δική μας αλλά και των υπόλοιπων χωρών δεν χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.

μασκα23.jpg

μασκα26.png

μασκα25.png


Είπαμε, τα παιδιά -αλλά και ο κόσμος γενικά- δεν ακούνε, αφού κυρίως μιμούνται! Και ειδικά όλους όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ασκούν (ή θα έπρεπε να ασκούν) επιρροή στα πλήθη.



Μ.Μ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ