Εικόνες από τη διάσωση ενός Γύπα στην Κύπρο

Ζήτημα ζωής και θανάτου.

Article featured image
Article featured image
Η διάσωση ενός Γύπα είναι κάτι περισσότερο από ζήτημα ζωής και θανάτου, ειδικά όταν ο πληθυσμός βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης από την Κύπρο.


Όταν ένας νεαρός Γύπας βρέθηκε καθηλωμένος χθες το πρωί στην Κοιλάδα Διαρίζου, από λειτουργό των Υγειονομικών Υπηρεσιών που βρισκόταν στην περιοχή, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας (ΥΘΠ) ειδοποιήθηκε και έσπευσε άμεσα για τη διάσωση του πουλιού.


γυπς2.jpg


Ο Γύπας, εμφανώς εξαντλημένος και υποσιτισμένος, μεταφέρθηκε άμεσα για εξέταση και παροχή πρώτων βοηθειών σε εξειδικευμένο κτηνίατρο. Εκτιμάται ότι πρόκειται για τον νεαρό Γύπα που η ομάδα του προγράμματος «Ζωή με τους Γύπες» παρακολουθούσε τους τελευταίους μήνες στη φωλιά του.


γυπς4.jpg


Από χθες (Πέμπτη), φιλοξενείται στο Κέντρο Περίθαλψης και Αποκατάστασης της Άγριας Πανίδας της ΥΘΠ, όπου συνεχίζει να παρακολουθείται από κτηνίατρο και να λαμβάνει την απαραίτητη φροντίδα.


γυπς3.jpg


Σήμερα, το πουλί δείχνει σημάδια βελτίωσης, αλλά η κατάσταση του θεωρείται ακόμη κρίσιμη. Καθοριστικό ρόλο στη διάσωση του Γύπα έπαιξαν το ενδιαφέρον του λειτουργού που εντόπισε τον Γύπα και ενημέρωσε την αρμόδια αρχή, η άμεση ανταπόκριση της ΥΘΠ, η κτηνιατρική παρέμβαση και η περίθαλψη.


γυπς5.jpg


Ελπίζουμε να αναρρώσει γρήγορα και να απελευθερωθεί σύντομα πίσω στη φύση και πάλι.

Σύμφωνα πάντως με σχόλιο τουBirdLife Cyprus, που έκανε και την ανάρτηση με τις εν λόγω φωτογραφίες, δεν υπάρχει ένδειξη δηλητηρίασης ή οποιουδήποτε τραυματισμού. Αν και δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς τι συνέβη, πιθανώς αυτό να σχετίζεται με το νεαρό της ηλικίας του Γύπα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ