Πώς λειτουργεί και (κυρίως) πόσο ο ζει ο κορωνοϊός στο ασανσέρ

Οι ανελκυστήρες θεωρούνται από τους πιο επικίνδυνους χώρους μετάδοσης του ιού.

Article featured image
Article featured image

Ένας από τους πιο «ύποπτους» και δυνητικά επικίνδυνους χώρους μόλυνσης από τον κορωνοϊό είναι οι ανελκυστήρες. Η συχνή χρήση τους στην καθημερινότητά μας και ο περιορισμένος χώρος τους προκαλούν από την αρχή της πανδημίας φόβους ότι μπορεί κάποιος να μολυνθεί από τον κορωνοϊό, είτε ακουμπώντας κάποια επιφάνεια του (πόμολα, πόρτες, κουμπιά κ.λπ.) είτε από αιωρούμενα σωματίδια.

Έχουν κατατεθεί διάφορες απόψεις και θεωρίες για το πώς συμπεριφέρεται αλλά και πόσο καταφέρνει να ζει ο κορωνοϊός μέσα στα ασανσέρ. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Amsterdam UMC στην Ολλανδία αποφάσισαν να βρουν απαντήσεις στη σχέση του επικίνδυνου ιού με τους ανελκυστήρες. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα NL#Times, οι ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνες σε ασανσέρ νοσοκομείων και κατέληξαν σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα, κυρίως για τα μολυσμένα αιωρούμενα σωματίδια.

Οι πόρτες και η προστασία Βασικός συντελεστής για τον χρόνο ζωής των αιωρούμενων σωματιδίων που είναι μολυσμένα με τον κορωνοϊό εντός των ανελκυστήρων είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο χρόνος που οι πόρτες τους παραμένουν ανοιχτές. Σε εκείνους που διαθέτουν αυτόματες πόρτες, προγραμματισμένες να ανοίγουν και να κλείνουν γρήγορα και να παραμένουν κλειστές όταν δεν χρησιμοποιούνται, ο κορωνοϊός που βρίσκεται σε αιωρούμενα σωματίδια επιζεί ή, πιο σωστά, παραμένει επικίνδυνος για διάστημα 12-18 λεπτών.

Όπως είναι ευνόητο, πρόκειται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, στη διάρκεια του οποίου ένα ασανσέρ μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πολλούς ανθρώπους, ειδικά σε εκείνα που βρίσκονται σε δημόσια κτίρια. Στους ανελκυστήρες που οι πόρτες τους παραμένουν ανοικτές όταν δεν χρησιμοποιούνται, η μολυσματικότητα των σωματιδίων με κορωνοϊό μειώνεται δραστικά, στα 2-4 λεπτά. Προφανώς, στα ασανσέρ των πολυκατοικιών και των κτιρίων όπου οι πόρτες δεν είναι αυτόματες και το κουβούκλιο είναι πολύ μικρότερο από εκείνα των νοσοκομείων, το επίπεδο επικινδυνότητας αυξάνεται σημαντικά.

«Αν κάποιο άτομο μολυσμένο με κορωνοϊό μιλήσει δυνατά ή βήξει μέσα σε ανελκυστήρα, στα σωματίδια που θα εκτοξεύσει θα υπάρχουν από μερικές δεκάδες ως μερικές χιλιάδες αντίγραφα του ιού, ανάλογα με το ιικό φορτίο του ατόμου» αναφέρουν οι ερευνητές που προτείνουν τον προγραμματισμό των ασανσέρ ώστε να παραμένουν οι πόρτες τους ανοικτές όσο το δυνατόν περισσότερο. Προτείνουν επίσης τη χρήση συστημάτων εξαερισμού και φυσικά την αποφυγή ομιλιών και βήχα μέσα σε αυτά. Σε αυτή τη φάση, οι ερευνητές θεωρούν επιβεβλημένη τη χρήση μάσκας μέσα στους ανελκυστήρες ως πιο αποτελεσματικό μέσο προστασίας.

Πηγή: Protagon.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ