Γιατί οι Τούρκοι έδωσαν εντολή στο Netflix να αποκλείσει την ταινία «Cuties»;

Το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας δίνει εντολή στο Netflix να «κόψει» την ταινία «Cuties», με το αιτιολογικό ότι «περιέχει εικόνες παιδικής εκμετάλλευσης».

Article featured image
Article featured image

«Η ταινία εστιάζει σε μια 11χρονη μουσουλμάνα που επαναστατεί κατά των παραδόσεων της συντηρητικής οικογένειάς της, όταν γοητεύεται από μια ομάδα χορού με ελεύθερο πνεύμα», σύμφωνα με το Netflix.

Η απόφαση ανακοινώθηκε ενόψει κυκλοφορίας παγκοσμίως, στις 9 Σεπτεμβρίου, της γαλλικής ταινίας στην αμερικανική διαδικτυακή υπηρεσία ψυχαγωγίας συνεχούς ροής. Η απόφαση εκδόθηκε έπειτα από πρόσφατα δημοσιεύματα για παρέμβαση της τουρκικής κυβέρνησης σε ξεχωριστή προγραμματισμένη σειρά του Netflix που παρουσιάζει έναν γκέι χαρακτήρα.


«Αποφασίστηκε ομόφωνα ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός να αφαιρέσει την σχετική ταινία από τον κατάλογό του», ανακοίνωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (RTUK) μετά μια συνεδρίαση του συμβουλίου του.

Το Netflix δεν έχει σχολιάσει την απόφαση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίοτ της Τουρκίας.

Ο υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων Τουρκίας δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η ταινία «μπορεί να κάνει τα παιδιά ανοιχτά στην αμέλεια και την κακοποίηση καθώς και να επηρεάσει αρνητικά την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη», σημειώνοντας ότι η «Cuties εμφανίζεται σαν παιδική ταινία, αλλά έχει ένδειξη Κατάλληλο για 18 και άνω».

Η ταινία είχε επικριθεί νωρίτερα διεθνώς για τη διαφημιστική αφίσα της για φερόμενη σεξουαλικοποίηση 11χρονων κοριτσιών. Στη συνέχεια, το Netflix ζήτησε συγγνώμη γι’ αυτό που αποκάλεσε «ακατάλληλο έργο τέχνης».Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ