Λευκή καθηγήτρια πανεπιστημίου προσποιούνταν για χρόνια τη μαύρη

Το παραδέχτηκε η ίδια δημοσίως εξηγώντας το λόγο που το έκανε.

Article featured image
Article featured image


Επίκουρη καθηγήτρια αφροαμερικανικής ιστορίας του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον δήλωσε δημοσίως ότι επί χρόνια προσποιούνταν ότι είναι μαύρη, ενώ στην πραγματικότητα είναι λευκή Εβραία από το Κάνσας Σίτι.

Η Τζέσικα Κρουγκ είχε λάβει οικονομική βοήθεια από πολιτιστικά ιδρύματα, όπως το Κέντρο Schomburg για την Έρευνα για την μαύρη κουλτούρα, για βιβλίο που έγραψε σχετικά με το εμπόριο σκλάβων. Η περίπτωσή της θυμίζει εκείνη της Ρέιτσελ Ντόλεζαλ, μια λευκή ακτιβίστρια που υποστήριζε ότι είναι μαύρη, μέχρι να αποκαλύψουν την αλήθεια οι γονείς της, το 2015. Στο κείμενο που φέρεται να έγραψε η Τζέσικα Κρουγκ στο Medium, παραδέχεται ότι η καριέρα της έχει τις ρίζες της στο «τοξικό χώμα των ψεμάτων».

«Σε κλιμακούμενο βαθμό κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής μου, απέφευγα την εμπειρία που είχα βιώσει από παιδί ως λευκή Εβραία σε ένα προάστιο του Κάνσας Σίτι, μέσω διάφορων υποτιθέμενων ταυτοτήτων μαύρης που δεν είχα κανένα δικαίωμα να ισχυριστώ», γράφει και αναφέρει πως πρώτα υποδύθηκε την μαύρη από τη βόρεια Αφρική, έπειτα τη μαύρη από τις ΗΠΑ και μετά ότι ήταν από το Μπρονξ με ρίζες από την Καραϊβική.

Η ίδια περιέγραψε τη συμπεριφορά της ως την «επιτομή της βίας, κλοπής και εκμετάλλευσης με τους μυριάδες τρόπους με τους οποίους οι μη μαύροι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν και να καταχρώνται τις μαύρες ταυτότητες και κουλτούρες», ενώ αναφέρει ότι είχε επεκτείνει αυτή την προσποίηση ακόμη και στις προσωπικές σχέσεις της.

Στο βιβλίο της, Fugitive Modernities, η Κρούγκερ ανέφερε στις ευχαριστίες: «Οι πρόγονοί του, άγνωστοι, ανώνυμοι, που έχυσαν αίμα για ένα μέλλον που δεν είχαν λόγο να πιστέψουν ότι μπορούσε να υπάρξει. Ο αδελφός μου, ο πιο γρήγορος, εξυπνότερος, πιο γοητευτικός από όλους μας. Τα ονόματα εκείνων που δεν μπορώ να αναφέρω, για τη δική τους ασφάλεια, είτε είναι στη γειτονιά μου, στην Αγκόλα, είτε στη Βραζιλία».

Πέρα από καθηγήτρια πανεπιστημίου, η Κρούγκερ κυκλοφορούσε στους κύκλους ακτιβιστών με το όνομα Jessica La Bombalera. Εκείνοι που τη γνώριζαν από την ακτιβιστική της δράση εξέφρασαν την ενόχλησή τους για την αποκάλυψη που έκανε. «Είμαι σαστισμένος και ακόμη επεξεργάζομαι τα συναισθήματά μου, αλλά κυρίως νιώθω προδομένος και ανόητος», έγραψε στο Twitter ο συγγραφέας Ρόμπερτ Τζόουνς.

Στο κείμενό της, η Τζέσικα Κρούγκερ κάνει λόγο για μια τραυματική παιδική ηλικία και ψυχολογικά προβλήματα, αλλά αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να δικαιολογήσει με αυτό τον τρόπο τη συμπεριφορά της. «Είναι προφανές ότι πασχίζω με δαίμονες ψυχολογικών προβλημάτων σε όλη μου τη ζωή, τόσο ως ενήλικη όσο και ως παιδί.

Τα ψυχολογικά προβλήματα πιθανόν εξηγούν γιατί αρχικά υιοθέτησαν μια ψευδή ταυτότητα, ως νεαρή, και γιατί συνέχισα για τόσο καιρό. Αλλά τα ψυχολογικά προβλήματα δεν μπορούν ποτέ να εξηγήσουν, να δικαιολογήσουν ή να παραβλέψουν ότι, παρότι τακτικά επέκρινα κάθε μη μαύρο άνθρωπο που εκμεταλλεύεται τους μαύρους, η ψευδής μου ταυτότητα ήταν αποκλειστικά φτιαγμένα από το υλικό των ζωών των μαύρων», έγραψε.

Με πληροφορίες από BBC, Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ