Ο νέος φωτισμός του ιερού βράχου της Ακρόπολης και των μνημείων της

Μια μικρή γεύση από το πρώτο... άναμμα των προβολέων!

Article featured image
Article featured image

Η Ελευθερία Ντεκώ, η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου, έκανε μια ανάρτηση σύμφωνα με την οποία τις προηγούμενες ημέρες άναψαν όλοι οι προβολείς που θα φωτίζουν το μνημείο μελλοντικά.

Περισσότερο λευκός θα είναι ο νέος νυχτερινός φωτισμός για την Ακρόπολη, που αλλάζει για την καλύτερη ανάδειξη των μνημείων.

ακροπολη1.jpg


Ο φωτισμός του έντονου κίτρινου-χρυσού (θερμό λευκό) χαμηλώνει εσωτερικά για τον Παρθενώνα και το Ερέχθειο προκειμένου να αναδειχθούν τα αρχιτεκτονικά μέλη και αυξάνει η ένταση του εξωτερικού φωτισμού (ψυχρό λευκό). Αντίστοιχα φωτίζονται τα Προπύλαια και οι Καρυάτιδες, ενώ παράλληλα, βελτιώνεται και ο φωτισμός του Ιερού Βράχου με βασική κατεύθυνση η εικόνα του να μην επιβάλλεται στα μνημεία.

ακροπολη3.jpg


Το νέο εγχείρημα είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Πολιτισμού τον Οκτώβριο του 2019. Όπως είχε δηλώσει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για τη μελέτη της Ελευθερίας Ντεκώ «επιτυγχάνει την ανάδειξη των μνημείων και του περιβάλλοντος χώρου, τονίζει την τρίτη διάσταση μέσω της διαφοροποίησης των εντάσεων και της απόχρωσης και μειώνει, περίπου κατά 40%, τον αριθμό των φωτιστικών σωμάτων, κάνοντας οικονομία στην ενέργεια».

Σύμφωνα με την νέα μελέτη αντικαθίστανται όλοι οι υπάρχοντες λαμπτήρες φωτισμού με νέους τύπου LED με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μικρότερο κόστος συντήρησης και τη δυνατότητα εναλλαγής μορφών φωτισμού. Να σημειωθεί πως το κόστος του νέου νυχτερινού φωτισμού της Ακρόπολης καλύπτεται από χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, που έχει αναλάβει επίσης την εγκατάσταση ανελκυστήρα στον ιερό βράχο.

1/9/2020 πανσέληνος στην Ακρόπολη. Πρώτη μέρα που φωτίςαμε τον Παρθενώνα με όλους του τους προβολεις χαιρετωντας την...

Posted by Eleftheria Deko on Tuesday, 1 September 2020

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ