Όλα όσα θα ήθελες να μάθεις για τους «demisexual»

Αυτή η νέα υποκατηγορία, που ανήκει στο φάσμα των ασέξουαλ, έχει μια ειδοποιό διαφορά που αξίζει να γνωρίζουμε.

Όλα όσα θα ήθελες να μάθεις για τους «demisexual»

Αυτή η νέα υποκατηγορία, που ανήκει στο φάσμα των ασέξουαλ, έχει μια ειδοποιό διαφορά που αξίζει να γνωρίζουμε.

Article featured image
Article featured image

Ακόμη και να μη γνωρίζεις τι είναι οι ασέξουαλ, μπορείς εύκολα να το αντιληφθείς από την ετοιμολογία της λέξης που περιλαμβάνει το στερητικό «α» και το «σεξ». Οπότ,ε δια της ατόπου απαγωγής, πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι δεν αγαπούν το σεξ και δεν έχουν σεξουαλική έλξη για κανέναν και για τίποτα.

Ωστόσο, το φάσμα της ασεξουαλικότητας δεν είναι μονοδιάστατο καθότι αφορά ανθρώπινα όντα, τα οποία εξίσου δεν μπορούν να είναι μονοδιάστατα και μονόπλευρα. Οπότε, στο ευρύτερο φάσμα των ασέξουαλ ατόμων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια αποκτούν όλο και περισσότερη ορατότητα στην pop κουλτούρα, υπάρχουν και οι demisexual στους οποίους παρατηρούνται κάποιες διαφορές και διαφοροποιήσεις από τους πρώτους,



Η Ψυχολόγος και Ειδική σε θέματα Σεξ και Σχέσεων, Antonia Hall, μίλησε στο BuzzFeed για την ντεμισεξουαλικότητα, εξηγώντας με απλά λόγια περί τίνος πρόκειται.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη Hall, ενώ τα άτομα που αναγνωρίζονται ως ασέξουαλ δεν νιώθουν σεξουαλική έλξη για κανένα και για τίποτα, οι demisexual μπορούν να νιώσουν σεξουαλική έλξη για άλλο άτομο, όταν και εφόσον το γνωρίσουν πολύ καλά και χτίσουν μαζί του ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς. «Εξ αιτίας αυτής της ρευστότητας, οι demisexual είναι σεξουαλικά δραστήριοι μέσα σε μία σχέση, αλλά όχι από ερωτική επιθυμία ή πόθο, αλλά από την ανάγκη τους για οικειότητα με το άλλο πρόσωπο.», σημειώνει η Hall

Διαβάζοντας τα πιο πάνω, πολλοί μπορεί να σκεφτείτε πως μπορεί να εμπίπτετε κι εσείς σε αυτήν την κατηγορία, καθώς νιώθετε πιο έντονη σεξουαλική έλξη για κάποιον που γνωρίζετε παρά για κάποιον άγνωστο. Η απάντηση σε αυτό είναι πως: εξαρτάται! Ουσιαστικά, μόνο εσύ μπορείς να καθορίσεις τη σεξουαλική σου ταυτότητα, παρόλα αυτά είναι καλό να έχεις στο μυαλό σου πως οι demisexual νιώθουν σεξουαλική έλξη μόνο όταν γνωρίσουν κάποιον πάρα πολύ καλά.

«Τα χαρακτηριστικά των demisexual δεν περιλαμβάνουν τη σεξουαλική επιθυμία», σύμφωνα με τη Hall. «Οι demisexual συχνά δεν ερεθίζονται σεξουαλικά όπως συμβαίνει στην ετεροσεξουαλική κοινότητα. Για τους περισσότερους demisexual, ο συναισθηματικός δεσμός προηγείται της σεξουαλικής επιθυμίας».

p6qjl1ki05431.png
Η σημαία των demisexual


Όπως και οι Ασέξουαλ, έτσι και οι Demisexual, μπορούν να στιγματιστούν και να κατακριθούν επειδή το σεξ δεν είναι στις προτεραιότητές τους σε μία σχέση. Κάποιοι μπορεί να υποστηρίξουν πως η ταυτότητα των demisexual δεν είναι καν έγκυρη και πως δεν υφίσταται κάτι τέτοιο παρά μόνο πως όλο αυτό είναι μία φάση που θα περάσει.

Αυτό δε που μπορεί να γίνει ιδιαίτερα εκνευριστικό για ένα demisexual είναι το συμπέρασμα πως είναι ανώμαλο να θέλεις να γνωρίσεις κάποιον καλά, για να επιθυμείς το σεξ μαζί τους. Αυτή η ακραία άποψη οδηγεί τους demisexoual να σκέφτονται πως κανείς δεν πρόκειται να αφιερώσει χρόνο για να τους γνωρίσει εάν το σεξ δεν είναι εγγυημένη εξέλιξη. Ποια πρέπει να είναι η στάση μας; Όσον αφορά τη σεξουαλική ταυτότητα και τον προσανατολισμό του άλλου, το πιο υποστηρικτικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να εμπιστευτούμε τα συναισθήματα. Ο κάθε ένας από εμάς ξέρει τι θέλει και κυρίως ξέρει τι δεν θέλει όσον αφορά τις ερωτικές του σχέσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ