Η τοποθέτηση του Κώστα Γαβριηλίδη για την απέλαση του Ένζο

Τι αναφέρει ο Σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα Πολυπολιτισμικότητας, Αποδοχής και Σεβασμού στη Διαφορετικότητα, Κώστας Γαβριηλίδης, σε σχέση με την απρόσμενη εξέλιξη.

Πιο κάτω αυτούσια η τοποθέτησή του:

Ο Ένζο απελάθηκε, παρά την υπογραφή Πολιτικής Συμβίωσης

Ο Ένζο, ο κρατούμενος των φυλακών που τον περασμένο Ιανουάριο υπέγραψε Πολιτική Συμβίωση με τον Κύπριο σύντροφό του, Κεβόρκ, απελάθηκε σήμερα από την Δημοκρατία προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση για το χειρισμό του θέματος από το κράτος. Η απέλαση επήλθε παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβλήθηκαν προς το Υπουργείο Εσωτερικών και το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης από διαφορετικούς Φορείς, για να σταματήσει την διαδικασία.

Ο Ένζο είχε προχωρήσει στην υπογραφή Πολιτικής Συμβίωσης τον Ιανουάριο 2020 με τον Κύπριο Κεβόρκ με τον οποίο γνωρίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές πριν 5 χρόνια και αποτελούσαν το πρώτο ομοφυλόφιλο ζευγάρι κρατουμένων στις Κεντρικές Φυλακές στην Κύπρο.

Δεδομένης της τεκμηριωμένης καλής διαγωγής του τα τελευταία χρόνια, της ολοκλήρωσης της ποινής που του είχε επιβληθεί για το παράπτωμα του, αλλά, κυρίως, του γεγονότος πως το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης δεν έχει προχωρήσει σε ακύρωση της Πολιτικής Συμβίωσης που υπέγραψε, η έκδοση διατάγματος απέλασής του καταπατά το ανθρώπινο δικαίωμα για σεβασμό της οικογενειακής ζωής, καθιστώντας την δυσανάλογο μέτρο για την περίπτωση.

Λαμβάνοντας υπόψη πως ο σύντροφος του Ένζο, Κεβόρκ, δεν μιλά την Πορτογαλλική γλώσσα, δεν έχει επισκεφτεί ποτέ την Βραζιλία και δεν διατηρεί άλλους κοινωνικούς, πολιτισμικούς ή οικογενειακούς δεσμούς εκεί, η μόνιμη απέλαση στην πράξη σημαίνει διαχωρισμό της οικογένειας.

Εν κατακλείδει, η απόφαση αυτή δεν συμβαδίζει με το εδάφιο (1) του άρθρου 15 του Συντάγματος, αλλά ούτε και με το Άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), που προστατεύουν το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή.

Από τη μεριά μου, ακόμα και μετά την απέλαση επικοινώνησα με τον Υπουργό Εσωτερικών εκφράζοντας για άλλη μια φορά την έντονη διαφωνία μου αναφορικά με το χειρισμό της υπόθεσης.


Πιο κάτω και η ανακοίνωση της Accept για το θέμα:

Καταδικάζουμε την παραβίαση του δικαιώματος στην οικογενειακή ζωή από την εκτελεστική εξουσία, η οποία ακολουθώντας...

Posted by Accept - LGBTI Cyprus on Tuesday, 8 September 2020* Κεντρική φωτογραφία: από την τελετή υπογραφής της Πολιτικής Συμβίωσης του Ένζο και του Κεβόρκ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ