Απεργία γέννας

Γυναίκες που (συνειδητά) αρνούνται να αποκτήσουν παιδιά, για να σώσουν τον ετοιμοθάνατο πλανήτη Γη.

Article featured image
Article featured image

Ούσες αντιμέτωπες με την πρωτοφανή καταστροφή του πλανήτη μας και την άνευ προηγουμένου κλιματική αλλαγή, μια ομάδα γυναικών αποφάσισε να απέχει συνειδητά από την αναπαραγωγική διαδικασία, ώστε ο πλανήτης να σταματήσει να καταστρέφεται.

Όλες μοιράζονται ουσιαστικά το επιχείρημα ότι ο περιορισμός των γεννήσεων, μέσα από την άρνηση της τεκνοποίησης είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους, για να περιορίσουμε το προσωπικό μας μερίδιο ευθύνης στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. «Είμαστε πολύ φοβισμένες, για να φέρουμε ένα παιδί σ’ έναν τέτοιο κόσμο», λένε οι γυναίκες, αλλά και οι λίγοι άνδρες-μέλη του BirthStrike, τονίζοντας με κάθε τρόπο ότι είναι δικαίωμά τους να μην επιθυμούν να κάνουν παιδιά σ’ έναν κόσμο που το επιβάλλει με χίλιους δυο τρόπους.

βλυ.jpg



H 29χρονη Blythe Pepino, τραγουδίστρια και μουσικός, είναι η θιασώτρια της φιλοσοφίας του Birthstrike. Μεγαλώνοντας, ήταν θετική στο να γίνει μητέρα, σύντομα όμως κατέληξε οριστικά στο ότι δεν θέλει να φέρει παιδιά στον κόσμο αυτό, γιατί η προοπτική τού να γίνει μάνα, ενώ μαίνεται η κλιματική αλλαγή την έκανε να νιώθει άβολα. Αφηγούμενη την ιστορία της στον Guardian, η Pepino έχει πει: «Για δύο περίπου χρόνια είχα την επιθυμία να κάνω παιδιά, γιατί γνώρισα τον σύντροφό μου, με τον οποίο είμαι βαθιά ερωτευμένη. Έφτασα σ’ αυτό το σημείο της ζωής μου που όλοι οι φίλοι μου γίνονταν γονείς και ξαφνικά η ιδέα μου φαινόταν ωραία. Κι ενώ μου συνέβαινε αυτό, άρχισα να ενημερώνομαι για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και να ανησυχώ».



Σύντομα μοιράστηκε τις σκέψεις της σε περιβαλλοντικά groups στα social media, είδε ότι ο προβληματισμός της ήταν κοινός με άλλων γυναικών και κάπως έτσι αποφάσισε να φτιάξει στο Facebook ένα δημόσιο γκρουπ, το #Birthstrike, το οποίο για κάποιους είναι η θηλυκή, σκληροπυρηνική πτέρυγα που ξεπήδησε από το περιβαλλοντικό κίνημα #FridaysForFuture. Και παρόλο που η ομάδα δεν έχει αυξήσει το δυναμικό της πάνω από μερικά εκατοντάδες μέλη, παραμένει ιδιαίτερα μάχιμη και επιδραστική.

Το ARTE Documentary αφιέρωσε το πρόσφατο επεισόδιό του στην Blythe Pepino και το BirthStrike.



Με πληροφορίες από ladylike.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ