Κύπρος, αλλά πού;

Ποιος αναγνωρίζει το παραμυθένιο αυτό μέρος;

Article featured image
Article featured image

Ο Mehmet Günel ανέβασε την εν λόγω φωτογραφία στη σελίδα Τοπία της Κύπρου και εμείς αγαπήσαμε μεμιάς το τοπίο. Μια εικόνα που αναμφισβήτητα φανερώνει πόσο όμορφο και προικισμένο είναι το νησί μας.


λημνίτης.jpg


Ο Λιμνίτης ήταν μεικτό χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, στη γεωγραφική περιφέρεια της Τηλλυρίας, γύρω στα 64 χμ. δυτικά της Λευκωσίας. Από το 1974 βρίσκεται στην κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα περιοχή της Κύπρου.

Το χωριό είναι κτισμένο στην κοιλάδα του ομώνυμου ποταμού, σε μέσο υψόμετρο 20 μέτρων. Στην περιοχή του καλλιεργούνταν, πριν από την τουρκική εισβολή, τα εσπεριδοειδή, οι αμυγδαλιές και οι χαρουπιές.

Από συγκοινωνιακής απόψεως, ο Λιμνίτης βρίσκεται δίπλα στον παραλιακό δρόμο Πόλης - Ξερού και συνδέεται στα νοτιοανατολικά με το χωριό Ποταμός του Κάμπου (7 χμ.). Συνδέεται επίσης στα νότια με το χωριό Ξερόβουνος (3 χμ.) καθώς και με το χωριό Κάτω Πύργος (7 χμ. προς τα βορειοδυτικά).

Ο Λιμνίτης αναφέρεται μόνο στις απογραφές πληθυσμού των ετών 1960 και 1973. Το 1960 οι κάτοικοί του ήταν 323 (315 Τουρκοκύπριοι και 8 Ελληνοκύπριοι) που αυξήθηκαν στους 396 το 1973 (όλοι Τουρκοκύπριοι).

Με τις ονομασίες Λιμνίτης, Λιμνήτης και Λιμνῆτις, ο οικισμός αναφέρεται σε διάφορα εκκλησιαστικά κείμενα και αποδεικνύεται ότι υπήρχε από τα αρχαία χρόνια, με την ίδια ονομασία που προέρχεται από τη λέξη λίμνη (ή πιθανώς και τη λέξη λιμήν, εάν πράγματι ο Λιμνίτης ήταν η αναφερόμενη αρχαία κυπριακή πόλη Λιμενία*).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ