Το viral post με τα αντίθετα αποτελέσματα από τεστ που έγιναν με απόσταση μίας ώρας

Γιατί μπορεί να συμβεί αυτό και τι πρέπει να κάμουμε σε μια τέτοια περίπτωση.

Article featured image
Article featured image

Αναφέρει το ποστ:

Το ίδιο άτομο έκανε 2 τεστ σε απόσταση μιας ώρας. Από 2 διαφορετικά σημεία δειγματοληψίας.

Αποτελέσματα: 1 αρνητικό και 1 θετικό.

Και η κοροϊδία πάει σύννεφο, για ΑΥΤΑ τα "αξιόπιστα" τεστ θα πάμε σε lockdown την Κυριακή, αλλά χαβά μας, εν έχει πρόβλημα!

rapidtest.jpg


Σε επικοινωνία μας με τον Καθηγητή Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας, Δρ Πέτρο Καραγιάννη, ρωτήσαμε γιατί μπορεί να συμβεί αυτό, αλλά και τι πρέπει να κάνουμε σε μια περίπτωση όπως αυτή.

Μπορεί να συμβεί, αναφέρει ο Δρ. Καραγιάννης, και σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να προχωρήσουμε σε PCR test, για επιβεβαίωση.

Παρόλο που -όπως αποδείχτηκε- η αποτελεσματικότητα των rapid test είναι μεγαλύτερη από 99%, εντούτοις υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να συμβεί αυτό, και αυτό έχει να κάνει με παράγοντες όπως από πού έγιναν οι δύο δειγματοληψίες, πόσο σωστά πάρθηκε το δείγμα κατά τη διάρκεια της δειγματοληψίας κλπ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, πάντως, το άτομο θα πρέπει να προχωρήσει σε PCR test για να επιβεβαιώσει κατά πόσο είναι θετικό. Σε ότι αφορά στο αν θα αυτοπεριοριστεί ή όχι, αν το PCR βγει αρνητικό κι αν το άτομο αυτό δεν είναι επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος, τότε δεν χρειάζεται να μπει σε αυτοπεριορισμό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ