Εκτός από τη νέα attraction του χωριού, βλ. Μνημείο Πατάτας, ψάξαμε και βρήκαμε άλλους 8 λόγους, για να επισκεφτείς την κοινότητα, που τις τελευταίες ώρες έγινε το νέο talk of the town!
Tα (εντυπωσιακά) σπήλαια
Από τις πιο εντυπωσιακές σπηλιές που βρίσκονται στο χωριό, είναι «ο σπήλιος της Εγγλεζούς», σε μια απόκρημνη ακρογιαλιά. Ζυμωμένα με το πέτρωμα, σε μια συμπαγή σκληρή μάζα φαίνονται απολιθωμένα οστά ιπποπόταμων. Το 1903 επισκέφθηκε τη σπηλιά η πρωτοπόρος Αγγλίδα παλαιοντολόγος Dorothy Bate, η οποία διαπίστωσε ότι τα απολιθωμένα οστά ανήκαν σε ιπποπόταμους. Το γεγονός τής επίσκεψης έκανε εντύπωση στους κατοίκους και από τότε η σπηλιά είναι γνωστή με το όνομα Σπήλιος της Εγγλεζούς.
Ένα εξίσου εντυπωσιακό σπήλαιο, είναι αυτό των «Αγίων Σαράντα», το οποίο έλαβε την ονομασία του από τους Άγιους Σαράντα Μάρτυρες. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, οι Άγιοι Σαράντα στη διάρκεια των διωγμών είχαν βρεθεί στην Κύπρο και κατέληξαν να ζουν για κάποιο χρονικό διάστημα στη συγκεκριμένη ερημική τοποθεσία, εντός του σπηλαίου. Tο σπήλαιο, λοιπόν, όπου ανευρέθηκαν τα οστά, οι κάτοικοι το μετέτρεψαν σε εκκλησάκι. Μετά από κάποια χρόνια, ο αρχιεπίσκοπος διέταξε να σταματήσουν τη λειτουργία στη συγκεκριμένη σπηλιά, καθώς δεν υπήρχαν οποιαδήποτε ιστορικά τεκμηριωμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν την έλευση των αγίων Σαράντα στο νησί.
Το εξωκκλήσι της Παναγίας του Συρμάτου
Το μικρό εκκλησάκι της Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Ξυλοφάγου βρίσκεται ένα χιλιόμετρο νοτιοδυτικά του χωριού και είναι περισσότερο γνωστό ως «Παναγία του Συρμάτου» γιατί βρίσκεται σε μια περιοχή που λέγεται «σύρμα», δηλαδή χώρος, από όπου περνούν ορμητικά τα νερά της βροχής. Το καταπράσινο τοπίο με το μικρό δάσος με ακακίες που βρίσκεται εκεί, σε συνδυασμό με τη θάλασσα που απλώνεται μερικά μέτρα από το εκκλησάκι, δημιουργούν ένα πανέμορφο τοπίο.
Η εκκλησία του Οσίου Παυσικάκου
Πρόκειται, όπως μαθαίνουμε, για καινούργιο κτίσμα, αλλά και για τη μοναδική εκκλησία στην Κύπρο που είναι αφιερωμένη στον εν λόγω Άγιο. Γιορτάζει στις 13 Μαΐου.
Οι παραλίες
Μια εντυπωσιακή παραλία με κρυστάλλινα νερά που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί είναι η παραλία «Μαντράτζι». Επίσης, γνωστή είναι και η παραλία «Περβόλα».
Ο (Μεσαιωνικός) Πύρκος
Ελάχιστα χιλιόμετρα νότια του χωριού Ξυλοφάγου, βρίσκεται ο λεγόμενος «Πύρκος», ο οποίος είναι κτισμένος σε μία τοποθεσία με μαγευτική θέα στη θάλασσα. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Πύργος χρησιμοποιήθηκε από τους Βρετανούς ως παρατηρητήριο για την επισήμανση εχθρικών πλοίων, υποβρυχίων και αεροπλάνων.
Είναι κτισμένος με πελεκητούς κυβικούς ασβεστόλιθους, σε κυλινδρικό σχήμα και χρονολογείται από την περίοδο της Βενετοκρατίας. Σήμερα, όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ξυλοφάγου, στον Πύργο της Ξυλοφάγου, κάθε Καθαρά Δευτέρα, εξορμούν όλοι οι κάτοικοι του χωριού για να «κόψουν την μούττην της Σαρακοστής».
Φυσικά οι πατάτες
Όχι μόνο το Μνημείο Πατάτας, αλλά και οι πατάτες της Ξυλοφάγου, αφού το χωριό, ως κλασικό Κοκκινοχώρι, φημίζεται για το τοπικό του προϊόν. Η κοινότητα της Ξυλοφάγου ικανοποιεί όλους εκείνους τους ευνοϊκούς παράγοντες για την καλλιέργεια της πατάτας, ενώ στο χωριό τη δεκαετία του 90 γινόταν το Διεθνές Φεστιβάλ Πατάτας, το οποίο επανήλθε τα τελευταία χρόνια.
Όπως σημειώνει και ο Αντρέας Π. Πολυδώρου στο βιβλίο του, ηλικιωμένοι της κοινότητας επιβεβαίωναν πως η παραγωγή πατατών στην Ξυλοφάγου πάει πολύ πίσω στον χρόνο. Η παραγωγή και καλλιέργεια πατατών έδινε τα προηγούμενα χρόνια δουλειά όχι μόνο στους κατοίκους της κοινότητας, αλλά και στους ανθρώπους γειτονικών χωριών.
Η εμπειρία του φαγητού
Εννοείται πως δεν νοείται επίσκεψη σε χωριό της Κύπρου που να μη συνδυάζεται με επίσκεψη στον «ναό» του φαγητού, βλ. μια καθαρά κυπριακή ταβέρνα, που να σερβίρει αυθεντικές κυπριακές συνταγές και σπιτικούς μεζέδες. Στο χωριό θα βρεις, εννοείται, μερικές πολύ καλές επιλογές, για να γευτείς πατάτες με τα ταιρκαστά τους.
Οι παστόπιττες
Εξαιρετικό έδεσμα, αν είσαι λάτρης του (παστού) κρέατος. Πρόκειται για πίτες με παστό κρέας, τις οποίες μπορείς να βρεις στον τοπικό, παραδοσιακό φούρνο.