Πού οφείλεται ο σεισμός που ταρακούνησε το πρωί την Κύπρο;

Ο σεισμός, μεγέθους 3.3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, σημειώθηκε η ώρα 07:53 και έγινε ελαφρά αισθητός στην επαρχία Λεμεσού και αντιληπτός στις επαρχίες Πάφου και Λευκωσίας.

Article featured image
Article featured image


Σεισμική δόνηση μεγέθους 3.3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα Τετάρτη, η ώρα 07:53, προκαλώντας αναστάτωση στις περιοχές στις οποίες έγινε αισθητός.

Σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, ο σεισμός είχε επίκεντρο την περιοχή Γεράσας, 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λεμεσού και εστιακό βάθος 15 χιλιόμετρα. Έγινε ελαφρά αισθητός στην επαρχία Λεμεσού και αντιληπτός στις επαρχίες Πάφου και Λευκωσίας.Όπως ανέφερε στο SigmaLive η Ανώτερη Γεωλογική Λειτουργός του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης Δρ Συλβάνα Πηλείδου, έκτοτε ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί στην ίδια επικεντρική περιοχή με πολύ μικρά μεγέθη, ο μεγαλύτερος από τους οποίους σημειώθηκε στις 08:00 και είχε μέγεθος 2.5 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ.

Κληθείσα να σχολιάσει εάν αναμένεται να σημειωθεί μεγαλύτερος σεισμός, ανέφερε πως αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα εάν δεν περάσουν τα πρώτα 24ωρα, ωστόσο, ανέφερε πως η μέχρι στιγμής μετασεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά.

Ο σεισμός οφείλεται στη ρηξιγενή ζώνη Γεράσας, όπως σημείωσε, η οποία είχε προκαλέσει και τον ισχυρό σεισμό των 5,6 βαθμών στην Κλίμακα Ρίχτερ το 1999, και περίπου 1000 σεισμούς τα τελευταία 20 χρόνια (20 από τους οποίους είχαν μεγέθη μεγαλύτερα των 4.0 βαθμών και 250 περίπου είχαν μεγέθη μεγαλύτερα των 3.0 βαθμών), από τους οποίους οι 200 περίπου έγιναν αισθητοί.


Πηγή: Sigmalive

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ