Η «ιστορική και πανηγυρική» στιγμή που τα (αμερικανικά) διαβατήρια έσπασαν τα στερεότυπα του φύλου

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν το πρώτο διαβατήριο με την επιλογή «Χ» στον χαρακτηρισμό φύλου.

Article featured image
Article featured imageΟι ΗΠΑ εξέδωσαν το πρώτο διαβατήριο με «Χ» στον χαρακτηρισμό φύλου, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, εξέλιξη-ορόσημο για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως άνδρες ή γυναίκες.

Η ειδική διπλωματική εκπρόσωπος για τα δικαιώματα της LGBTQ, Τζέσικα Στερν αποκάλεσε την κίνηση αυτή «ιστορική και πανηγυρική», σημειώνοντας πως συντονίζει τα κυβερνητικά έγγραφα με την πραγματικότητα πως υπάρχει ένα ευρύτερο φάσμα σεξουαλικών χαρακτηριστικών απ' ό,τι ορίζει το θηλυκό ή αρσενικό ως ταυτότητες φύλου.

«Όταν ένα άτομο αποκτά έγγραφα αναγνώρισης που αντανακλούν την πραγματική του ταυτότητα, ζει με μεγαλύτερη αξιοπρέπεια και σεβασμό» ανέφερε η ίδια.

Το υπουργείο Εξωτερικών δεν ανακοίνωσε για ποιον εκδόθηκε το πρώτο αυτό, ιστορικό διαβατήριο.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να απαντήσει αν ήταν για την Dana Zzyym, μια intersex κάτοικο του Κολοράντο που βρισκόταν σε νομική μάχη με το υπουργείο από το 2015 για το θέμα, σημειώνοντας πως το υπουργείο δεν σχολιάζει τις αιτήσεις των πολιτών για διαβατήριο που εμπίπτουν στην κατηγορία των προσωπικών δεδομένων. Το υπουργείο δεν είχε εγκρίνει διαβατήριο για τη ZZyym καθώς είχε αρνηθεί να συμπληρώσει στα αντίστοιχα κουτάκια Μ ή F (άρρεν ή θήλυ), γράφοντας intersex και αιτούμενη τη δυνατότητα επιλογής φύλου «Χ».

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιμπάρτμεντ, η αίτηση για διαβατήριο και η αναθεώρηση του συστήματος για την επιλογή φύλου Χ υπολείπεται να εγκριθούν από το υπουργείο Διοίκησης και Προϋπολογισμού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες γίνονται έτσι η τελευταία σε μια μακρά λίστα χωρών -που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Καναδά και Νεπάλ- που επιτρέπουν στους πολίτες τους να αυτοπροσδιορίζονται σεξουαλικά διαφορετικά από το δυαδικό φύλο.


Πηγή: Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ