Τι κάνουν οι μπροστάρηδες της ΧΑ στις φυλακές;

Έναν χρόνο μετά, ρεπορτάζ αποκαλύπτει πώς περνούν τις ώρες τους και τι κάνουν κάθε μέρα.

Article featured image
Article featured image


Ρεπορτάζ/Αναδημοσίευση από
Reader.gr


Στις 7 Οκτωβρίου 2020 το ρου της Ιστορίας έγειρε υπέρ της Δημοκρατίας, ο ναζισμός νικήθηκε για άλλη μια φορά και τα πρωτοκλασάτα μέλη της Χρυσής Αυγής μεταφέρθηκαν εκεί στα κελιά της φυλακής. Συνολικά, 39 άτομα διασκορπίστηκαν σε τρεις φυλακές: του Δομοκού, του Μαλανδρίνου και της Κασσαβέτειας.

Το Reader.gr φέρνει στο φως την καθημερινότητα των Χρυσαυγιτών στις φυλακές, αποκαλύπτοντας πώς περνούν τον χρόνο τους και τι κάνουν κάθε μέρα. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος εργάζεται στη βιβλιοθήκη της φυλακής ενώ το πάλαι ποτέ πρωτοπαλίκαρό του, ο Ηλίας Κασιδιάρης, είναι βοηθός νοσοκόμου. Από την άλλη, ο Ηλίας Παναγιώταρος εργάζεται στο κυλικείο ενώ αρκετοί χρυσαυγίτες ψάχνουν πώς να περνούν τον χρόνο τους, χωρίς να έχουν πολλά πολλά με κανέναν. Μόνο ένας από τους πρώην βουλευτές της οργάνωσης έχει αποφυλακιστεί.



Ποιοι είναι στις φυλακές Κασσαβέτειας

Αρχές Οκτωβρίου μετήχθησαν στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας ο πρώην βουλευτής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής Αριστοτέλης Χρυσαφίτης (καταδικασμένος για συμμετοχή στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση) και Αθανάσιος Στράτος (επίσης καταδικασμένος για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση). Έμειναν σχεδόν έναν χρόνο στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Δομοκού. Ο Αριστοτέλης Χρυσαφίτης μέχρι τη μεταγωγή του ήταν στο ίδιο κελί με τον Νίκο Μιχαλολιάκο.


Ποιοι είναι στις φυλακές Δομοκού και τι κάνουν:

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος εργάζεται στη βιβλιοθήκη των φυλακών

Ο Ηλίας Κασιδιάρης εργάζεται ως βοηθός νοσοκόμου (στο ίδιο κελί με τον Αντώνη Γρέγο)

Ο Χρήστος Παππάς

Ο Γιάννης Λαγός (στο ίδιο κελί με τον Αναστάσιο Πανταζή)

Ο Ηλίας Παναγιώταρος εργάζεται στο κυλικείο (στο ίδιο κελί με τον Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση)

Ο Γιώργος Γερμενής (ήταν στο ίδιο κελί με τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, ο οποίος μετήχθη στις φυλακές Κασσαβέτειας)

Ο Αντώνης Γρέγος

Ο Νίκος Μίχος εργάζεται ως κουρέας

Ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης εργάζεται ως καθαριστής

Ο Αναστάσιος Πανταζής (πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα)

Είναι όλοι τους στην Ε1 πτέρυγα των φυλακών, αλλά προαυλίζονται ξεχωριστά από τους υπόλοιπους κρατούμενους. Δεν έχουν προκαλέσει εντάσεις και λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό δέχονται - όποτε αυτό είναι εφικτό - επισκέψεις από τους δικηγόρους τους και τα μέλη των οικογενειών τους.

Σημειώνεται, ότι οι χρυσαυγίτες στις φυλακές Δομοκού είναι χωρισμένοι σε τρία στρατόπεδα, καθώς φαίνεται πως τα ηγετικά στελέχη δεν έχουν πολλά πάρε δώσε. Τα τρία πηγαδάκια έχουν διαμορφωθεί από τους Νίκο Μιχαλολιάκο, τον Ηλία Κασιδιάρη που προσπαθεί να ηγηθεί ενός νέου φασιστικού μορφώματος μέσα από τις φυλακές και τον Γιάννη Λαγό που συνελήφθη μετά το ένταλμα σύλληψης από τις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Λαγός είχε αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή, είχε δημιουργήσει τον δικό του πολιτικό φορέα, με βασικό ζήτημα τριβής, την έδρα του στην Ευρωβουλή, την οποία δεν παρέδωσε αλλά και την αποζημίωση την οποία δεν διέθετε στην οργάνωση.


Ποιοι είναι στις φυλακές Μαλανδρίνου

Ο πρώην βουλευτής Αρτέμης Ματθαιόπουλος

Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς

Ο Γιάννης Καζαντζόγλου (καταδικασμένος για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση)

Ο Γιάννης Άγγος (καταδικασμένος για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση)


Εκτός φυλακής

Ο πρώην βουλευτής, Μιχάλης Αρβανίτης, με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών αποφυλακίστηκε υπό όρους. Ήταν στις φυλακές Δομοκού μαζί με τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ