Πόσο ηλιακό φως (δεν) βλέπει τα σπίτια της Κύπρου;

Έρευνα της Eurostat έδειξε πως ένα στα 50 σπίτια στην Ευρώπη δεν έχει επαρκή πρόσβαση στο φως του ήλιου.

Article featured image
Article featured image


Σοκάρουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat αναφορικά με τις… σκοτεινές κατοικίες του 2020. Σύμφωνα με αυτά, το 5,9% των Ευρωπαίων πολιτών, δηλαδή μία στις 50 κατοικίες, ανέφερε ότι δεν είχε αρκετό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που δημιουργούσε προβλήματα στο νοικοκυριό.

«Η πρόσβαση στο φως του ήλιου συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας, ενώ μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μειώνοντας την ανάγκη για τεχνητό φωτισμό», σημειώνεται στην έρευνα.


Στην πρώτη θέση η Ισπανία

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Ισπανία, όπου ένας στους 10 ανθρώπους δήλωσε ότι την περσινή χρονιά δεν είχε αρκετή πρόσβαση στο φως του ήλιου.

Τη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου ακολούθησαν η Γαλλία (9,5%), η Μάλτα (9,4%) και η Ουγγαρία (7,7%).

spitia2-600x337.jpg



Πού βρίσκεται η Κύπρος

Η χώρα μας φαίνεται να είναι αρκετά φωτεινή συγκριτικά με τις υπόλοιπες, καταγράφοντας ποσοστό 2,8%. Στις τελευταίες θέσεις της σχετικής λίστας βρέθηκαν, μαζί με την Κύπρο, η Σλοβακία (2,6%,), η Ιταλία (2,6%) και η Τσεχία (3,1%).

Η Ελλάδα κατέγραψε ποσοστό χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Γηραιάς Ηπείρου και συγκεκριμένα 5,5%.

spitia-e1635768396462-600x422.jpg



Διευκρινίζεται ότι τα στοιχεία για την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ελβετία αφορούν το 2019, ενώ για την Γαλλία, την Ολλανδία και τη Σλοβακία είναι προσωρινά. Τα δεδομένα για τη Γερμανία η Eurostat τα χαρακτηρίζει όχι και τόσο αξιόπιστα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ