Το Λεξικό της Οξφόρδης ανακοίνωσε τη λέξη της χρονιάς

Δεν είναι δύσκολο να την μαντέψεις.

Article featured image
Article featured image


Η λέξη «Vax»(εμβόλιο, εμβολιασμός) επελέγη ως η λέξη της χρονιάς από τους λεξικογράφους του Αγγλικού Λεξικού της Οξφόρδης (Oxford English Dictionary - OED).

Η λέξη αυτή όπως και τα παράγωγά της -πλήρως εμβολιασμένοι, ανεμβολίαστοι, αντιεμβολιαστές- χρησιμοποιήθηκαν αφειδώς μέσα στη χρονιά λόγω προφανώς της πανδημίας. Σύμφωνα με τη Φιόνα ΜακΦέρσον, αρχισυντάκτρια του λεξικού, η λέξη «vax» ήταν μια προφανής επιλογή, καθώς είχε «την πιο καθοριστική επίδραση».

«Η λέξη χρονολογείται τουλάχιστον από το 1980, αλλά σύμφωνα με το έργο μας, σπανίως χρησιμοποιείτο έως φέτος. Κι όταν προσθέσει κανείς και την πολυχρηστικότητα στο σχηματισμό άλλων λέξεων, γίνεται ξεκάθαρο πως η λέξη ξεχωρίζει», σημειώνει.

Πάντως, η βρετανική λέξη vax εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα αγγλικά το 1799 και έναν χρόνο αργότερα εμφανίστηκαν τα παράγωγά της.

Χαρακτηριστική της χρονιάς που διανύουμε ήταν και η εκτόξευση της λέξης «πανδημία», η οποία φέτος σημείωσε αύξηση 57.000%.

Πέρυσι η Οξφόρδη αποφάσισε ότι ήταν μια άνευ προηγουμένου χρονιά με πάρα πολλούς υποψηφίους, γι' αυτό επέκτεινε το βραβείο της για να συμπεριλάβει μια σειρά λέξεων όπως lockdown, bushfires (πυρκαγιές), Covid-19, Black Lives Matter καθώς και WFH (τηλεργασία). 

Η Oxford Languages συγκεντρώνει περιεχόμενο ειδήσεων το οποίο ενημερώνεται καθημερινά και περιέχει πάνω από 14,5 δισεκατομμύρια λέξεις για αναζήτηση και ανάλυση από τους λεξικογράφους.


Με πληροφορίες από cnn.gr και lifo.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ