Πώς να διαγράψεις τα προσωπικά σου στοιχεία από το ίντερνετ

6 τρόποι που θα ελαχιστοποιήσουν το ψηφιακό σου αποτύπωμα.

Article featured image
Article featured image


Στο ερώτημα πώς μπορεί κάποιος να διαγράψει τα προσωπικά του στοιχεία από το ίντερνετ η απάντηση είναι ότι δεν μπορεί, τουλάχιστον όχι τελείως.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να ελαχιστοποιήσει κάποιος το ψηφιακό του αποτύπωμα. Αυτό αυτόματα μειώνει τις πιθανότητες να υπάρχουν διαθέσιμα τα προσωπικά δεδομένα.


- Διαγραφή ή απενεργοποίηση λογαριασμών αγορών, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και υπηρεσιών web

Για να απαλλαγεί κάποιος από αυτούς τους λογαριασμούς, ο χρήστης θα πρέπει να μεταβεί στις ρυθμίσεις του λογαριασμού και να αναζητήσει την επιλογή απενεργοποίηση, αφαίρεση ή κλείσιμο του λογαριασμού. Ανάλογα με τον λογαριασμό, μπορεί να εμφανιστεί στην ενότητα Απόρρητο ή Ασφάλεια ή κάτι παρόμοιο.


- Απομάκρυνση από τοποθεσίες συλλογής δεδομένων

Υπάρχουν εταιρείες που συλλέγουν τις πληροφορίες του κάθε χρήστη. Ονομάζονται διαμεσολαβητές δεδομένων και έχουν ονόματα όπως Spokeo, Whitepages.com και PeopleFinder, καθώς και πολλά άλλα. Συλλέγουν δεδομένα από οτιδήποτε κάνει ο χρήστης στο διαδίκτυο και στη συνέχεια πωλούν αυτά τα δεδομένα σε ενδιαφερόμενα μέρη, κυρίως για να σας διαφημίσουν και να πουλήσουν προϊόντα. Η απαλλαγή από αυτό γίνεται μόνο με διαγραφή σε κάθε σελίδα ξεχωριστά.

Πιο εύκολα, ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει μια υπηρεσία όπως το DeleteMe στο joindeletme.com, η οποία ωστόσο είναι επί πληρωμή. Στα υπόψιν, ότι με μία τέτοιου είδους κατάργηση λογαριασμού καταργείται η «ύπαρξη» του χρήστη στα αποτελέσματα αναζήτησης Google, επομένως θα είναι πολύ πιο δύσκολο για άλλους χρήστες να εντοπίσουν τον χρήστη, που θα διαγράψει τα δεδομένα του εδώ.


- Κατάργηση πληροφοριών απευθείας από ιστότοπους

Αρχικά, ο χρήστης πρέπει να επικοινωνήσει με την εταιρεία τηλεφωνίας ή τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας για να βεβαιωθεί ότι δεν είναι καταχωρισμένος στο διαδίκτυο και στην περίπτωση που είναι πρέπει να ζητήσει να αφαιρεθεί το όνομά του.

Εάν θέλει ο χρήστης να αφαιρέσει μια παλιά ανάρτηση στο φόρουμ ή ένα παλιό ενοχλητικό ιστολόγιο, θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον webmaster αυτών των τοποθεσιών ξεχωριστά.


- Κατάργηση προσωπικών πληροφοριών από ιστότοπους

Εάν κάποιος έχει δημοσιεύσει ευαίσθητες πληροφορίες για έναν χρήστη, όπως έναν αριθμό κοινωνικής ασφάλισης ή έναν αριθμό τραπεζικού λογαριασμού και ο webmaster του ιστότοπου όπου δημοσιεύτηκε δεν το αφαιρεί, ο χρήστης μπορεί να στείλει ένα νομικό αίτημα κατάργησης στην Google.

Η διαδικασία αφαίρεσης μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα είναι επιτυχής, αλλά είναι επίσης η καλύτερη λύση εάν βρεθεί κάποιος σε αυτήν την ευάλωτη κατάσταση.


- Κατάργηση των παλιών αποτελεσμάτων αναζήτησης

Το εργαλείο αφαίρεσης URL της Google είναι εύχρηστο για τη διαγραφή στοιχείων παλαιότερων λαθών από το Διαδίκτυο. Αν υπάρχει μια ιστοσελίδα με πληροφορίες για κάποιον χρήστη από την οποία θέλει να απαλλαγεί, μπορεί αυτός να απευθυνθεί στη σελίδα ώστε να γίνει update.

Στην περίπτωση, που η σελίδα αναζήτησης της Google επιμένει να εμφανίζει το όνομα του χρήστη, παρόλο που το όνομά δεν βρίσκεται πουθενά όταν κάποιος κλικάρει στον σύνδεσμο, τότε αυτό σημαίνει ότι η παλιά έκδοση της σελίδας αποθηκεύεται προσωρινά στους διακομιστές της Google.

Στην περίπτωση αυτή, ο χρήστης μπορεί να υποβάλει τη διεύθυνση URL στην Google με την ελπίδα ότι θα ενημερώσει τους διακομιστές της, διαγράφοντας το αποθηκευμένο αποτέλεσμα αναζήτησης στην κρυφή μνήμη, ώστε να μην συσχετίζεται πλέον ο χρήστης με τη σελίδα.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η Google θα αφαιρέσει τις αποθηκευμένες πληροφορίες.


- Αφαίρεση λογαριασμού email

Ανάλογα με τον τύπο του λογαριασμού email που έχει ο χρήστης, ο αριθμός των βημάτων που θα ακολουθήσει ποικίλλει.

Ο χρήστης θα πρέπει να συνδεθεί στον λογαριασμό του και να βρει την επιλογή διαγραφής ή κλεισίματος του λογαριασμού. Ορισμένοι λογαριασμοί θα παραμείνουν ανοιχτοί για ορισμένο χρονικό διάστημα, για την περίπτωση που ο χρήστης επιθυμεί να τον ενεργοποιήσει ξανά.


Πηγή: Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ