Ο καφές (μάλλον) θα αρχίσει να έχει πιο πικρή γεύση

Οι λάτρεις του καφέ πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν όχι μόνο για την γεύση του καφέ αλλά και για την τιμή του.

Article featured image
Article featured image



Οι λάτρεις του καφέ έχουν πολλά για τα οποία πρέπει να ανησυχούν, καθώς η παγκόσμια έλλειψη καρπών έχει οδηγήσει σε σοβαρές ανατιμήσεις τόσο στα καφέ όσο και στα σουπερμάρκετ.

Πλέον, ο πρωινός freddo ή ο latte μπορεί να αρχίσει να έχει πιο πικρή γεύση, αλλά όχι μόνο λόγω ακρίβειας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, ο πλανήτης βρίσκεται ενώπιον μιας μεγάλης έλλειψης της ποικιλίας arabica που δίνει μια πιο απαλή γεύση στον καφέ και αντιστοιχεί στο 60% της παγκόσμιας παραγωγής.

Ακραίες καιρικές συνθήκες κατέστρεψαν παραγωγές και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αντίξοες καιρικές συνθήκες και στις αρχές του 2022, με συνέπεια μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψει ο κλάδος.

Οι τιμές της ποικιλίας arabica ανεβαίνουν αντανακλώντας την έξαρση της κρίσης, ενώ και οι δυσκολίες εφοδιασμού καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση.

«Δεν πρόκειται για βραχυπρόθεσμο πρόβλημα» επισημαίνει η Κόνα Χακ, επικεφαλής ερευνών της ED&F Man του Λονδίνου. «Είναι κάτι που θα πρέπει να λαμβάνουμε τα επόμενα δυο χρόνια».


Θα αυξηθούν οι τιμές;

Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, όσοι δραστηριοποιούνται στην αγορά του καφέ και οι λιανοπωλητές θα πρέπει τώρα να αποφασίσουν αν θα αυξήσουν τις τιμές τους.

Ωστόσο, έχουν και μια άλλη επιλογή: το «ξαδελφάκι» της arabica, την ποικιλία robusta. Κάποιοι ήδη αξιοποιούν περισσότερο αυτή τη φθηνότερη ποικιλία, η οποία ως τώρα χρησιμοποιούνταν στον στιγμιαίο καφέ. Η ποικιλία αυτή έχει περισσότερη καφεΐνη και δίνει πιο πικρή γεύση.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η κρίση έχει τις ρίζες της στη Βραζιλία, τον βασικό προμηθευτή του arabica παγκοσμίως, που επλήγη από σπάνιο παγετό μετά από μια μεγάλη περίοδο ξηρασίας. Είναι κρίσιμο, καθώς το πρόβλημα δεν απειλεί μόνο την φετινή συγκομιδή για την οποία πρέπει να ανησυχούν οι καλλιεργητές, κάποιοι από τους οποίους έχουν αφαιρέσει σημαντική ποσότητα δέντρων που έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά.

Η ποικιλία arabica σημείωσε άνοδο στην τιμή της κατά 80% φέτος και τα δεδομένα μέχρι στιγμής δεν είναι ενθαρρυντικά. Οι τιμές έχουν αυξηθεί και για την ποικιλία robusta, ωστόσο φθάνουν μόνο στο 50% της τιμής του arabica.

Σε κάθε περίπτωση, είτε κάποιοι επιλέξουν την ποικιλία robusta είτε καταφύγουν σε ανάμειξη arabica και robusta οι τιμές του καφέ αναπόφευκτα θα δουν νέες αυξήσεις.

Πηγή: in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ