Τι νομίζεις ότι είναι αυτό (το περίεργο) που βλέπεις;

Δήλωση Αληθείας: Αν δεν μας το έλεγαν, δεν θα μας περνούσε από το μυαλό ούτε ξυστά.

Article featured image
Article featured image


Κεντρική φωτό από
Владимир Матюшенко


Η «αρχαία τεχνολογία» που βασίζεται στην αρχή του Έλληνα μαθηματικού Αρχιμήδη εφαρμόστηκε σε ένα ποτάμι στην Κίνα όπου δημιουργήθηκε ένας ανελκυστήρας για… καράβια. Το ογκώδες μηχανικό κατασκεύασμα 33 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων βρίσκεται στον ποταμό Yangtze στο Φράγμα των Τριών Φαραγγιών (Three Gorges Dam) στην Κίνα και είναι φτιαγμένο από τσιμέντο. Ο υδραυλικός ανελκυστήρας μπορεί να ανυψώσει και να κατεβάσει σκάφη σε ύψος περίπου 113 μέτρων βοηθώντας τα να διασχίσουν το φράγμα. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 και αποτελεί κομμάτι του μεγαλύτερου σταθμού παραγωγής ενέργειας στον κόσμο.


Η ιδέα του Αρχιμήδη ήταν απλή: Το βάρος ενός πλευστού αντικειμένου ισούται με το βάρος του νερού που μετατοπίζει. Αν πάρεις δύο πανομοιότυπους θαλάμους γεμισμένους με ίσες ποσότητες νερού και τους βάλεις πάνω σε μια ζυγαριά αυτοί θα ισορροπήσουν μεταξύ τους. Αν προσθέσεις ένα αντικείμενο – πχ. ένα πλοίο – στον ένα θάλαμο η ποσότητα του νερού που θα βγει από αυτόν ισούται με το βάρος του πλοίου, επιτρέποντας στους δύο θαλάμους να ισορροπούν ακόμα. Αν αφαιρέσεις νερό από τον ένα θάλαμο, αυτός θα αρχίσει να υψώνεται σιγά-σιγά.


Ένα σύστημα σχεδιασμένο για να σηκώσει πλοία μέχρι και 3 χιλ. τόνους είναι λίγο πιο σύνθετο όμως από δύο υποθετικούς θαλάμους.



Το φράγμα κάποτε άνοιγε με μια σειρά από κλειδαριές, παρόμοιες με αυτές του καναλιού του Παναμά. Πλέον, ο ανελκυστήρας ανυψώνει και κατεβάζει πλεούμενα χρησιμοποιώντας καλώδια, μια λεκάνη, κινητήρες και (φυσικά) τη βαρύτητα. Το τσιμέντο και το νερό παίζουν τον ρόλο του αντίβαρου που κρατά το σύστημα ισορροπημένο, ενώ υπάρχουν και φρένα υψηλής τεχνολογίας.


Τα οφέλη που προσφέρει το κατασκεύασμα είναι: χαμηλότερη ανάγκη για ρεύμα, αύξηση της ναυτιλιακής ικανότητας, αυξημένη επιβατική ποσότητα, λιγότερες εκπομπές άνθρακα και εξοικονόμηση χρόνου. Μια απόσταση που κάποτε τα πλοία χρειάζονταν 3 με 4 ώρες για να την διανύσουν πλέον χρειάζονται μόλις 40 λεπτά.



Με πληροφορίες από το
National Geographic, Wikipedia

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ