Βίντεο από την (ιστορική) προσγείωση ενός Airbus στην Ανταρκτική

Είναι η πρώτη φορά που ένα αεροπλάνο τύπου Airbus προσγειώνεται στην παγωμένη Ανταρκτική.

Article featured image
Article featured image


Κεντρική φωτογραφία από τον Marc Bow/Hi Fly


Για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα αεροπλάνο Airbus A340 προσγειώθηκε στην Ανταρκτική.

Το αεροπλάνο Airbus A340 είχε ναυλωθεί από την εταιρεία εκμισθώσεων Hi Fly και απογειώθηκε από το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής την Τρίτη 2 Νοεμβρίου. Το πλήρωμα του Hi Fly 801 (και στο ταξίδι της επιστροφής στο Κέιπ Τάουν, το Hi Fly 802) είχε επικεφαλής τον πιλότο Κάρλος Μιπουρί, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της Hi Fly.

prosgiomeno_aeroplano_antakrtiki_city.jpg
ΦΩΤΟ: Marc Bow/Hi Fly



Η κάθε πτήση διήρκησε μεταξύ πέντε και πεντέμισι ώρες και το πλήρωμα πέρασε λιγότερες από τρεις ώρες στο έδαφος της Ανταρκτικής, καλύπτοντας 2,500 ναυτικά μίλια.

Η ιστορική προσγείωση έγινε σε ιδιοκτησία που ανήκει στη «Wolf’s Gang», μια εταιρεία που διοργανώνει extreme εκδρομές και δραστηριότητες. Στην περιοχή υπάρχει ένα αεροδρόμιο, επιπέδου «C», στο οποίο μπορεί να πετάξει μόνο πλήρωμα υψηλής εξειδίκευσης λόγω δυσμενών συνθηκών.


«Όσο πιο πολύ κρύο τόσο το καλύτερο» έγραψε ο Μιπουρί στο ημερολόγιο καπετάνιου του.

Μπορεί ο διάδρομος από μπλε πάγο του άτυπου αεροδρομίου που προσγειώθηκε το πλήρωμα να είναι πανέμορφος, αλλά η λάμψη που δημιουργεί μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Ο Μιπουρί μιλώντας για την προσγείωση στον επικίνδυνο διάδρομο του αεροδρομίου λέει: «Αυτή η καταπληκτική λάμψη μπορεί να γίνει και επικίνδυνη, αλλά με τη χρήση κατάλληλων γυαλιών μπορούν να προσαρμοστούν τα μάτια στην εξωτερική θέα. Ο δεύτερος πιλότος που δεν οδηγεί το αεροπλάνο είναι υπεύθυνος να αναφωνεί τις κατάλληλες επεξηγηματικές φράσεις, ειδικά στα τελικά στάδια της προσγείωσης».

Σημειώνεται πως η πτήση της Hi Fly ήταν η πρώτη πετυχημένη προσγείωση πτήσης ενός τόσο μεγάλου αεροσκάφους στην Ανταρκτική. Ενώ η πρώτη καταγεγραμμένη πτήση στην Ανταρκτική ήταν ένα μονοπλάνο Lockheed Vega 1 το 1928, με πιλότο τον George Hubert Wilkins, έναν Αυστραλό στρατιωτικό πιλότο και εξερευνητή.



Με πληροφορίες από Lifo, cnn

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ