Υποχρεωτική η τρίτη δόση του εμβολίου για σκοπούς έκδοσης SafePass

Από πότε θα ισχύσει το νέο μέτρο.

Article featured image
Article featured image


Σύμφωνα με τις αποφάσεις του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου, από τις 18 Δεκεμβρίου 2021, καταργείται το Safe Pass για όσα άτομα δεν λάβουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου μετά την πάροδο επτά (7) μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.


Την ίδια στιγμή, τα μέτρα για τους πολίτες που δεν προχώρησαν σε εμβολιασμό ή δεν ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους σχήμα, προνοούν τα εξής:


-Από 15 Δεκεμβρίου στους ακόλουθους χώρους θα μπορούν να εισέρχονται μόνο άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

(i) κλειστά και υπαίθρια γήπεδα

(ii) θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους, αιθουσών θεαμάτων

(iii) νυχτερινά κέντρα, δισκοθήκες, μουσικοχορευτικά κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης.

-Από 1η Δεκεμβρίου, όλα τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, που δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, οφείλουν να διενεργούν εξέταση pcr με ισχύ 72 ωρών ή rapid test αντιγόνου με ισχύ 48 ωρών για σκοπούς safe pass.

- Από 13 Δεκεμβρίου θα δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες για διενέργεια self-test. Το κόστος για τη προμήθεια self test θα επιβαρύνει τον πολίτη σε περίπτωση μη εμβολιασμένων ατόμων, ενώ στις περιπτώσεις εμβολιασμένων ατόμων, θα επιχορηγούνται από το Υπουργείο Υγείας και θα συνταγογραφούνται από τους Προσωπικούς Ιατρούς. Διευκρινίζεται ότι, τα self test δεν υποκαθιστούν τους ελέγχους με Rapid ή Pcr για σκοπούς Safe Pass και σε περίπτωση θετικής ένδειξης, το αποτέλεσμα θα επιβεβαιώνεται με εξέταση Pcr.

Σημειώνεται ότι όλες οι υπόλοιπες πρόνοιες του Διατάγματος έλαβαν παράταση μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ