Μερικές διευκρινίσεις για τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες

Τι ισχύει για ανεμβολίαστους υπαλλήλους σε χώρους όπου η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους, για self test και μάσκες.

Article featured image
Article featured image


Διευκρινίσεις για τα νέα μέτρα έκανε στο Πρωτοσέλιδο ο λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου.


Μάσκα και παιδιά

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην υποχρεωτική μάσκα στα παιδιά από έξι και άνω, εξήγησε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά στις σχολικές μονάδες. Επεσήμανε δε ότι η εν λόγω απόφαση λήφθηκε μετά από εισήγηση των ειδικών και θεωρήθηκε απαραίτητη όχι μόνο για τη διασπορά του κορωνοϊού αλλά και των άλλων εποχικών λοιμώξεων. «Πρέπει να δημιουργηθεί συλλογική ευθύνη στα παιδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι θα γίνουν εκστρατείες στα σχολεία για τη σωστή χρήση της μάσκας.Επαγγελματίες που εξυπηρετούν πολίτες

Σε ερώτηση πώς κάποιοι επαγγελματίες που εξυπηρετούν πολίτες θα παραμείνουν ανεμβολίαστοι, απάντησε ότι δεν μπορούσε να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, αλλά η προσπάθεια ήταν να δοθεί το μήνυμα όλοι να εμβολιαστούν. Μέσα στις επιχειρήσεις όμως εξαιρούνται οι εργαζόμενοι από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, όμως εάν πάνε στον ίδιο χώρο ως πελάτες θα πρέπει να έχουν μια δόση εμβολίου και SafePass.

Εξήγησε ακόμη ότι από τις 18 Δεκεμβρίου θα καταγράφεται η τρίτη δόση στα SafePass.


Self Test

Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου, «τo self test δεν υποκαθιστά τους ελέγχους με rapid test η PCR για σκοπούς έκδοσης SafePass. Με το self test θα δίνεται η δυνατότητα τόσο στους εμβολιασμένους όσο και στους ανεμβολίαστους πολίτες, αν θέλουν, να το πάρουν από το φαρμακείο και να προχωρήσουν στη διενέργεια του δείγματος μόνοι στο σπίτι». Από εκεί και πέρα, όμως, η ατομική ευθύνη έγκειται στους ίδιους τους πολίτες, όπως τόνισε ο κ. Αθανασίου. Δηλαδή θα πρέπει ο ίδιος ο πολίτης σε περίπτωση που το δείγμα βγει θετικό, να επικοινωνήσει με τον προσωπικό ιατρό του και αναλόγως να δοθούν οι κατευθυντήριες οδηγίες. «Στοχεύουμε στην ατομική ευθύνη και θέλουμε να την ενισχύσουμε», τόνισε καταληκτικά.


Επικρίσεις

Απαντώντας στις επικρίσεις για διαφορετικά μέτρα από αυτά που εισηγήθηκαν οι ειδικοί, απάντησε ότι πρόκειται για μέτρα που εισηγήθηκαν τα μέλη της ΣΕΕ, τονίζοντας ότι «αυτοί είναι οι καθοδηγητές».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ