Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τους ελέγχους των SafePass μέσω της εφαρμογής CovScan Cyprus

Οι εφαρμογές CovScan και CovPass Cyprus φαίνεται να καθίστανται απαραίτητες για το επόμενο διάστημα.

Article featured image
Article featured image


Η πιλοτική περίοδος της χρήσης της εφαρμογής «CovScan Cyprus» ξεκίνησε χθες, Δευτέρα 8/11. Έχουν ήδη ειπωθεί πολλά για τη λειτουργικότητα της εφαρμογής από καταστηματάρχες και πολίτες. Η προσπάθεια να γίνει ο έλεγχος SafePass, ευκολότερος, όμως, φαίνεται να μην είναι αρκετή, αφού η εφαρμογή ήταν δυσλειτουργική σε αρκετές περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριο Αντωνίου, τα διάφορα τεχνικά προβλήματα προέκυψαν επειδή η Google έχει αναβαθμίσει το λογισμικό της σε έκδοση 11, με αποτέλεσμα σε κάποια κινητά το πιστοποιητικό να εμφανίζεται ως μη έγκυρο και σε κάποια άλλα ως έγκυρο.

Όπως ανέφερε ο κ. Αντωνίου στο Sigmalive, ο Σύνδεσμος απέστειλε επιστολή στο Υφυπουργείο σχετικά με το πρόβλημα που προέκυψε. Σημείωσε δε, πως χθες δημιουργήθηκε αναστάτωση στους πολίτες, καθώς, τις πλείστες φορές, τα πιστοποιητικά των καταναλωτών που επισκέπτονταν υποστατικά του λιανικού εμπορίου, εμφανίζονταν ως μη έγκυρα.



Ποιοι θα χρειαστούν (τελικά) την εφαρμογή CovScan

Τι είναι το CovScan Cyprus;

Είναι μια εφαρμογή για έξυπνες συσκευές με σκοπό τον ηλεκτρονικό έλεγχο εγκυρότητας του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID (safepass) από τους καταστηματάρχες ή τους υπευθύνους των διαφόρων υποστατικών, όπου είναι απαραίτητη η προσκόμιση safepass. Με απλά λόγια, το κοινό δεν χρειάζεται να κατεβάσει αυτήν την εφαρμογή, για να εισέλθει σε χώρους όπου θα γίνεται έλεγχος safepass. Χρειάζεται όμως την εφαρμογή CovPass στην οποία θα έχει αποθηκευμένο τον QR κωδικό τού πιστοποιητικού του (περισσότερα πιο κάτω).


Πώς μπορώ να κατεβάσω την εφαρμογή CovScan;

Το CovScan Cyprus είναι άμεσα διαθέσιμο από το GooglePlay για τις συσκευές Android και μπορείτε να το βρείτε εδώ: https://play.google.com/store/apps/details?id=cy.gov.eudcc.app.verifier_lite.android&hl=el&gl=US&showAllReviews=true.

Για τις συσκευές iOS η εφαρμογή δεν είναι ακόμα διαθέσιμη.


Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω την εφαρμογή CovScan Cyprus;

Αφού εγκαταστήσετε την εφαρμογή στην έξυπνη συσκευή σας, ανοίγοντάς την θα εμφανιστεί το μήνυμα «Downloading Rules». Πριν αρχίσετε τη σάρωση των πιστοποιητικών, επιλέξτε το εικονίδιο πάνω δεξιά (εικονίδιο «?») όπου εμφανίζονται οι ρυθμίσεις της εφαρμογής (Settings). Πατήστε και ενεργοποιήστε την ενημέρωση των πληροφοριών ελέγχου της εφαρμογής (επιλογή Trusted public keys, κουμπί «Reload»). Η διαδικασία διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα. Τώρα η εφαρμογή είναι ενημερωμένη και μπορείτε να αρχίσετε τη διαδικασία ελέγχου των πιστοποιητικών. Η επιλογή αναβάθμισης μπορεί να γίνεται μια φορά κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Ποια η διαδικασία σε περίπτωση που το πιστοποιητικό σας αναγνωριστεί λανθασμένα από την εφαρμογή CovScan Cyprus ως μη έγκυρο;

Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να εκδώσετε εκ νέου το πιστοποιητικό σας μέσω της πλατφόρμας https://www.eudcc.gov.cy/, και να βεβαιωθείτε ότι τα στοιχεία σας είναι ορθά.


CovPass Cyprus


Τι είναι το CovPass Cyprus;

Η εφαρμογή CovPass Cyprus επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν σε ηλεκτρονική μορφή το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID στο κινητό τους τηλέφωνο ή σε άλλη έξυπνη συσκευή. Σαρώνοντας τον κωδικό QR που αναγράφεται στο πιστοποιητικό σας και εισάγοντας τον κωδικό TAN που βρίσκεται κάτω από αυτό, μπορείτε να αποθηκεύσετε το πιστοποιητικό σας στην εφαρμογή, απολαμβάνοντας άμεση πρόσβαση σε αυτό ανά πάσα στιγμή.


Ποια είναι η διαδικασία αποθήκευσης του πιστοποιητικού στην εφαρμογή CovPass Cyprus;

Για τη διαδικασία αποθήκευσης του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID υπάρχουν 2 επιλογές ανάλογα με τον τρόπο έκδοσης του

Η επιλογή 1 εφαρμόζεται στην περίπτωση που έχετε εκδώσει το πιστοποιητικό σας με τη χρήση μιας έξυπνης συσκευής όπου σε αυτή δεν είναι διαθέσιμη η εφαρμογή CovPass Cyprus.

Εάν έχετε ήδη εκδώσει το πιστοποιητικό σας μέσω της πλατφόρμας www.eudcc.gov.cy και αυτό βρίσκεται αποθηκευμένο είτε σε μορφή pdf είτε σε έντυπη μορφή τότε ακολουθήστε τα πιο κάτω βήματα.

- Σαρώστε τον QR κωδικό πατώντας το κουμπί «Scan Code» για να ενεργοποιηθεί η λειτουργία σάρωσης.

-Καταχωρίστε τον μοναδικό κωδικό TAN που αναγράφεται κάτω από τον QR κωδικό και πατήστε το κουμπί «Next».

-Βεβαιωθείτε για την ορθότητα των προσωπικών σας στοιχείων και πατήστε το κουμπί «Save».

-Το πιστοποιητικό σας έχει αποθηκευτεί με επιτυχία. Επαναλάβετε τη διαδικασία για την αποθήκευση επιπλέον πιστοποιητικών.


Επιλογή 2: Εάν χρησιμοποιείτε την ίδια συσκευή (ισχύει μόνο για συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android 8.1+) που έχετε εγκατεστημένη την εφαρμογή CovPass Cyprus για την έκδοση του πιστοποιητικού, πλοηγηθείτε στην ιστοσελίδα www.eudcc.gov.cy κάνοντας χρήση προγράμματος περιήγησης ιστού της επιλογής σας. Φθάνοντας στο τελευταίο βήμα όπου έχει επιτευχθεί η έκδοση του πιστοποιητικού, σάς παρέχεται η δυνατότητα αυτόματης εισαγωγής και αποθήκευσης του πιστοποιητικού σας στην εφαρμογή CovPass Cyprus επιλέγοντας την ενέργεια «Import to CovPass». Το κουμπί που εκκινεί τη συγκεκριμένη διαδικασία βρίσκεται κάτω από τον κωδικό QR. Στη συνέχεια, ακολουθήστε τα βήματα της εφαρμογής, τα οποία θα σας καθοδηγήσουν εύκολα και απλά στην αποθήκευση του πιστοποιητικού σας στην εφαρμογή CovPass Cyprus. Η επιλογή 2 δεν είναι διαθέσιμη σε έξυπνες συσκευές με λειτουργικό σύστημα iOS. Κατά συνέπεια, οι χρήστες θα πρέπει να ακολουθήσουν την επιλογή 1 για αποθήκευση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID στην εφαρμογή CovPass Cyprus.



Η εφαρμογή CovPass για Android μπορεί να βρεθεί εδώ: https://play.google.com/store/apps/details?id=cy.gov.eudcc.app.wallet.android&hl=el&gl=US

Και για συσκευές iOS μπορεί να βρεθεί εδώ: https://apps.apple.com/us/app/covpass-cyprus/id1572945485


Για περισσότερες πληροφορίες για το CovPass Cyprus, εδώ.


Ποια άτομα εξαιρούνται


Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση εκ μέρους του Υπουργείου, η οποία θα διευκρινίζει ποια άτομα θα εξαιρούνται της συγκεκριμένης διαδικασίας και θα δικαιούνται, για παράδειγμα, να συνεχίσουν να επιδεικνύουν την έντυπη μορφή του safe pass τους είτε αυτή είναι η κάρτα εμβολιασμού είτε αποτέλεσμα rapid test/μοριακού τεστ. Πιθανότατα, οι κατηγορίες αυτές θα αφορούν άτομα συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων που δεν διαθέτουν εξοικείωση με την τεχνολογία.


Ανεμβολίαστοι


Τα άτομα τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί και ως εκ τούτου διενεργούν κάθε 72 ώρες rapid test ή pcr, θα πρέπει να εισέρχονται στη σελίδα eudcc.gov.cy για να εκδίδουν κάθε φορά (καινούργιο) ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, ώστε ο έλεγχος με CovScan να είναι έγκυρος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ