H Τζένιφερ Άνιστον είπε γιατί δεν έκανε παιδιά και, ναι, η μήτρα κάθε γυναίκας είναι μόνο δική της υπόθεση

Όλα αυτά για την επόμενη φορά που θα σκεφτούμε να ρωτήσουμε μια γυναίκα γιατί έμεινε άτεκνη ή γιατί δεν θέλει παιδιά ή ό,τι άλλο κρίνουμε πρέπον να ρωτάμε χωρίς να είναι δουλειά μας και, κυρίως, χωρίς να γνωρίζουμε την προσωπική της ιστορία.

Article featured image
Article featured image


Η Τζένιφερ Άνιστον, σε συνέντευξή της, μίλησε για διάφορες -γνωστές ή άγνωστες- πτυχές της ζωής της, οι οποίες, όπως είπε, τη βοήθησαν να παραμείνει ταπεινή και να αποφύγει σκάνδαλα, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα και τον λόγο που δεν απέκτησε παιδιά.

Όχι ότι θα έπρεπε να απασχολεί κάποιον, αλλά φαίνεται ότι η στερεοτυπική αντίληψη που αντιμετωπίζει τις γυναίκες ως μηχανές αναπαραγωγής αγγίζει και τις σταρ του Χόλιγουντ. Η Τζένιφερ, μάλιστα, συχνά πυκνά βρέθηκε στο στόχαστρο κακεντρεχών σχολίων που την κατηγορούσαν για το γεγονός πως δεν έχει γίνει μητέρα, καθώς, όπως λένε, είναι μία γυναίκα που κυνηγάει μόνο την καριέρα. Βέβαια, αν ήταν ένας άντρας που κυνηγούσε την καριέρα του, η αντιμετώπιση θα ήταν πολύ διαφορετική γιατί, ως γνωστόν, οι έμφυλες διακρίσεις καλά κρατούν και διαιωνίζονται μέσα στην (κάθε) κοινωνία.

Σε συνέντευξη, λοιπόν, που παραχώρησε στο Hollywood Reporter, αποκάλυψε πως πίσω από την απόφασή της να μην κυνηγήσει τη μητρότητα κρύβεται η τοξική, όπως τη χαρακτήρισε, μητέρα της, αλλά και τα ψυχικά τραύματα από την παιδική της ηλικία.

«Μεγάλωσα βλέποντας καθημερινά μία γυναίκα να κάθεται αναπαυτικά στη θέση του θύματος. Δεν μου άρεσε το πώς φαινόταν. Μου έδινε ένα παράδειγμα που δεν ήθελα ποτέ να είμαι και δεν θα γίνω ποτέ. Είναι τοξικό και σου διαβρώνει τη ψυχή σου», ανέφερε συγκεκριμένα η διάσημη ηθοποιός για τη μητέρα της, Νάνσι Ντόου.

Σύμφωνα με την ίδια η επιλογή που είχε ήταν μία: «Είτε να παραδοθώ σε μπομπονιέρες και να ζω κάτω από τα σκεπάσματά μου, είτε να βγω έξω και θα βρω μία δημιουργική διέξοδο για να ευδοκιμήσω. Και αυτό έκανα».

Θα λέγαμε, μάλιστα, ότι η Τζένιφερ Άνιστον διάλεξε τον δύσκολο δρόμο, γιατί το να «ευδοκιμήσεις», έχοντας συσσωρευμένα ψυχικά τραύματα, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Όπως ούτε εύκολο είναι, επειδή είσαι δημόσιο πρόσωπο και γυναίκα, να απολογείσαι για το πώς διαχειρίζεσαι τη μήτρα σου, τη ζωή σου και τις επιλογές σου. Η Τζένιφερ, λοιπόν, έδωσε τη δική της απάντηση σε όσους λένε ότι διάλεξε την καριέρα αντί για την οικογένεια, δείχνοντας την ενόχλησή της στα σχόλια που γίνονται κατά καιρούς, ειδικότερα μέσα από τα social media και αφορούν στην προσωπική της ζωή.

Σημειώνοντας πως ποτέ δεν κατάλαβε τον λόγο που η κοινωνία ή τα media ενδιαφέρονται τόσο πολύ για το αν θα αποκτήσει παιδιά ή όχι είπε πως «κάποτε έπαιρνα αυτά τα σχόλια προσωπικά. Τις φήμες εγκυμοσύνης, τις ερωτήσεις για το πότε θα γίνω μητέρα. Τώρα δε με νοιάζει τόσο. Λένε διάφορα, αλλά κανείς δε με ρώτησε αν μπορώ, ψυχικά, να κάνω παιδιά. Δεν ξέρουν τίποτα για εμένα», ανέφερε η ηθοποιός.

Τέλος, η ηθοποιός, η οποία έχει χωρίσει δύο φορές και δεν έχει παιδιά, σχολίασε ένα στερεότυπο που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια. «Οι άνδρες μπορούν να παντρευτούν όσες φορές θέλουν, μπορούν να παντρευτούν νεότερες γυναίκες, στα 20 ή στα 30 τους. Οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να το κάνουν αυτό», τόνισε.

Αναφερόμενη δε, για μία ακόμη φορά, στην κριτική που δέχεται από τον κόσμο, είπε: «Ό,τι έκαναν τα media στις προσωπικές ζωές των ανθρώπων κάποτε, τώρα το κάνουν οι άνθρωποι. Δεν έχω διαβάσει δημοσιεύματα εδώ και πολύ καιρό. Έχω ακόμη δίδυμα; Θα είμαι μαμά-θαύμα στα 52 μου; Είναι σαν τα media να έδωσαν την "άδεια" και τη "δύναμη" στον κάθε "κανέναν" που κάθεται πίσω από έναν υπολογιστή να είναι τρολ και να κάνει bullying στους ανθρώπους. Δεν ξέρω γιατί η κοινωνία έχει γίνει τόσο σκληρή».

Όλα αυτά για την επόμενη φορά που θα σκεφτούμε να ρωτήσουμε μια γυναίκα γιατί έμεινε άτεκνη ή γιατί δεν θέλει παιδιά ή ό,τι άλλο κρίνουμε πρέπον να ρωτάμε χωρίς να είναι δουλειά μας και, κυρίως, χωρίς να γνωρίζουμε την προσωπική της ιστορία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ