Μάσκες από αυγά στρουθοκαμήλου που «λάμπουν» όταν ανιχνεύσουν κορωνοϊό

Οι μάσκες λάμπουν όταν εκτεθούν σε υπεριώδες φως εάν περιέχουν ίχνη κορωνοϊού.

Article featured image
Article featured image



Ομάδα επιστημόνων σε πανεπιστήμιο στην Ιαπωνία δημιούργησε μάσκες που λάμπουν όταν εκτεθούν στο υπεριώδες φως εάν περιέχουν ίχνη κορωνοϊού, χρησιμοποιώντας αντισώματα που εξάγονται από αυγά στρουθοκαμήλου.

Η ομάδα του Νομαρχιακού Πανεπιστημίου του Κιότο, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Γιασουχίρο Τσουκαμότο, 52 ετών, ελπίζει ότι οι μάσκες θα προσφέρουν στους χρήστες έναν εύκολο τρόπο να ελέγξουν εάν έχουν προσβληθεί από τον ιό.

masks-fosforizoun_city.jpeg
ΦΩΤΟ: KYOTO PREFECTURAL UNIVERSITY



Με τις δοκιμές να συνεχίζονται για την πρακτική τους χρήση, η ομάδα στοχεύει να κερδίσει την έγκριση της κυβέρνησης για να πουλήσει τις μάσκες πιθανώς το επόμενο έτος.

Οι στρουθοκάμηλοι είναι σε θέση να παράγουν πολλά διαφορετικά είδη αντισωμάτων ή πρωτεϊνών που εξουδετερώνουν ξένες οντότητες στο σώμα, σύμφωνα με τους Japan Times.

Τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, η ομάδα έκανε ένεση σε θηλυκές στρουθοκάμηλους μια ανενεργή και μη απειλητική μορφή κορωνοϊού, εξάγοντας με επιτυχία μεγάλη ποσότητα αντισωμάτων από τα αυγά που γέννησαν.

Στη συνέχεια, η ομάδα ανέπτυξε ένα ειδικό φίλτρο που τοποθετείται μέσα στη μάσκα προσώπου. Το φίλτρο μπορεί να αφαιρεθεί και να ψεκαστεί με μια φθορίζουσα βαφή που περιέχει τα αντισώματα του κορωνοϊού από τα αυγά της στρουθοκαμήλου. Εάν υπάρχει ο ιός, το φίλτρο θα λάμπει όταν μπει κάτω από υπεριώδες φως.

Κατά τη διάρκεια έως των 10 ημερών κατά τις οποίες η ομάδα διεξήγαγε πειράματα με 32 άτομα που είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, διαπίστωσαν ότι όλες οι μάσκες που φορούσαν έλαμπαν κάτω από το φως υπεριώδους ακτινοβολίας, αλλά ξεθώριαζαν όσο περνούσε ο καιρός και το ιικό τους φορτίο μειωνόταν.

2000_stouthokamilos-avgo_city.jpg
Ο Γιασουχίρο Τσουκαμότο κρατώντας ένα αυγό στρουθοκαμήλου. ΦΩΤΟ: Kyoto Prefectural University



Η ομάδα του Τσουκαμότο στοχεύει στη συνέχεια να επεκτείνει το πείραμα σε 150 συμμετέχοντες. Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου ανακάλυψε ότι ο ίδιος είχε COVID-19 αφού φόρεσε μια από τις πειραματικές μάσκες και διαπίστωσε ότι λάμπει όταν ελέγχθηκε, κάτι που επιβεβαίωσε αργότερα με τεστ.

«Μπορούμε να παράγουμε μαζικά αντισώματα από στρουθοκάμηλους με χαμηλό κόστος. Στο μέλλον, θέλω να το κάνω ένα εύκολο κιτ δοκιμών που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας», είπε ο Τσουκαμότο.

Διαβεβαιώνει επίσης ότι τα ζώα δεν πληγώνονται κατά τη διάρκεια της δημιουργίας των μασκών. «Είμαι κτηνίατρος, δεν θέλω να κάνω τίποτα που να πληγώνει τα ζώα» λέει. Προσθέτει ότι για να γίνει η διαδικασία αφαιρεί αντισώματα από τα μη γόνιμα αυγά και κάνει μόνο μια ένεση της ανενεργής μη απειλητικής μορφής κορωνοϊού σε κάθε στρουθοκάμηλο. «Δεν πεθαίνουν ούτε κακοποιούνται ζώα καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας» συμπληρώνει.


Πηγή: News247, Vice

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ