Πώς επηρεάζεται το ανδρικό σπέρμα μετά από λοίμωξη Covid-19;

Τι αναφέρει η Βελγική μελέτη.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Shutterstock


Πολλοί αρνητές των εμβολίων δηλώνουν πως ανησυχούν για επιπτώσεις στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα, όπως φαίνεται όμως η απειλή προέρχεται από την ίδια την Covid-19.

Η Βελγική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Fertility and Sterility προειδοποιεί πως ο κοροναϊός μειώνει την ποιότητα του σπέρματος για μήνες.


Το σπέρμα ανδρών που είχαν αναρρώσει από Covid-19 δεν περιείχε τον ίδιο τον ιό, περιείχε όμως λιγότερα σπερματοζωάρια κατά μέσο όρο. Καταγράφηκε επίσης πτώση του ποσοστού των σπερματοζωαρίων που κινούνται κανονικά.

Μεταξύ 35 ανδρών που έδωσαν δείγμα σπέρματος μέσα σε έναν μήνα μετά την ανάρρωση από κοροναϊό, το 37% παρουσίαζε μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων, ενώ το 60% και μειωμένη κινητικότητα.

Μεταξύ 51 ανδρών που έδωσαν δείγμα ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο μήνα μετά την ανάρρωση, μειωμένα σπερματοζωάρια καταγράφηκαν στο 29% και μειωμένη κινητικότητα στο 29%.

Μεταξύ 34 ανδρών που έδωσαν δείγμα πάνω από δύο μήνες μετά την ανάρρωση, τα ποσοστά είχαν πέσει στο 6% για τον μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων και στο 28% για την μειωμένη κινητικότητα σπερματοζωαρίων.

Η μέση ηλικία των 120 εθελοντών της έρευνας ήταν 35 έτη.

Η σοβαρότητα της λοίμωξης δεν έδειξε να επηρεάζει τα χαρακτηριστικά του σπέρματος.

«Τα ζευγάρια που σκέφτονται να αποκτήσουν παιδί θα πρέπει να προειδοποιούνται ότι η ποιότητα του σπέρματος μετά τη λοίμωξη Covid-19 βρίσκεται σε υποβέλτιστα επίπεδα» γράφουν οι ερευνητές διαφόρων βελγικών ιδρυμάτων.

«Ο εκτιμώμενος χρόνος ανάρρωσης είναι τρεις μήνες, ωστόσο περαιτέρω μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να επιβεβαιώσουν τις παρατηρήσεις και να διαπιστώσουν αν υπήρξαν μόνιμες βλάβες σε μια μειονότητα ανδρών».


Με πληροφορίες από in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ