Στο μεταξύ, κάπως έτσι ομοιάζει ένα έμβρυο δεινοσαύρου

Δείτε τη ψηφιακή αναπαράστασή του απολιθωμένου αυγού. [ΒΙΝΤΕΟ]

Article featured image
Article featured image

Μία σπάνια ματιά στο εσωτερικό ενός απολιθωμένου αυγού δεινοσαύρου στη Νότια Κίνα, αποκάλυψε ένα εξαιρετικά διατηρημένο έμβρυο, μαζί με στοιχεία που δείχνουν ότι κάποια από αυτά τα προϊστορικά πλάσματα μοιράζονταν ακόμα περισσότερα κοινά με τα σημερινά πτηνά από ότι πιστευόταν ως τώρα. 

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «iScience», εκτιμούν ότι η εκκόλαψη του, έμεινε στη μέση πριν από περίπου 72 με 66 εκατομμύρια χρόνια και πως το δίποδο αυτό πλάσμα, ήταν σαρκοβόρο, καλυμμένο με φτερά.

Η στάση του εμβρύου, με το κεφάλι του ανάμεσα στα πόδια του μέσα στο εφτά ιντσών αυγό, παραπέμπει με απροσδόκητα ευθύ τρόπο στα πουλιά «Αυτή η στάση δεν είχε γίνει αντιληπτή σε κανένα άλλο έμβρυο δεινοσαύρου», εξηγεί η Fion Waisum Ma, παλαιοντολόγος σπονδυλωτών που συνυπογράφει την έρευνα.


Έμβρυο που βρέθηκε στην Κίνα

im-454544.jpeg


Τα πουλιά τοποθετούν το δεξί φτερό πάνω από το κεφάλι τους με το ράμφος να στοχεύει την κοιλότητα με τον αέρα στο εσωτερικό του αυγού. Αυτός ο προσανατολισμός βοηθά τα πτηνά στο σπάσιμο του αυγού εκ των έσω, με το κεφάλι. «Αν αποτύχουν να πάρουν αυτή τη στάση, αυξάνεται η πιθανότητα του θανάτου, καθώς είναι λιγότερο πιθανό για το πουλί να σπάσει επιτυχώς το αυγό», σημειώνει η Ma.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως ο δεινόσαυρος έλαβε αυτή τη θέση λίγο πριν την εκκόλαψη, συμπεριφορά ως τώρα θεωρείται μοναδική στα πουλιά. Από ότι φαίνεται όμως, και οι πρόγονοί τους, οι δεινόσαυροι, έπαιρναν παρόμοια στάση κατά την επώαση τους. Ο μήκους 27 εκατοστών δεινόσαυρος είναι κουλουριασμένος στο αυγό των 18 εκατοστών. Αν έβγαινε από το αυγό και προλάβαινε να μεγαλώσει, θα έφτανε ακόμα και τα δύο μέτρα. 

161c2d6fe9a7ef.jpg


Κατά το τέλος της Κρητιδικής περιόδου, οι δίποδοι οβιραπτορόσαυροι (κλέφτες αυγών και οι ίδιοι!) ζούσαν στην Ασία και στη Βόρεια Αμερική. Το μοναδικό απολίθωμα είχε ανακαλυφθεί το 2000 στην Ganzhou, αλλά είχε αποθηκευθεί επί χρόνια σε ένα μουσείο και δεν είχε γίνει αντιληπτό το πολύτιμο περιεχόμενό. 



Με πληροφορίες από LiFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ