Πόσα μπορεί να κοστίζει ένα βιβλίο μεγέθους 5 χιλιοστών;

Πωλήθηκε πρόσφατα σε δημοπρασία και είναι τόσο μικροσκοπικό, που ο νέος του κάτοχος δεν θα μπορεί να το διαβάσει με γυμνό μάτι.

Article featured image
Article featured image


Ένα από τα μικρότερα βιβλία στον κόσμο πωλήθηκε σε δημοπρασία στις Βρυξέλλες έναντι 4.200 ευρώ. Το δερματόδετο έργο, με διαστάσεις 5 χλ. επί 5 χλ. - μικρότερο από την άκρη ενός μολυβιού - περιέχει εκδοχές της Κυριακής Προσευχής στα ολλανδικά, αγγλικά (βρετανικά και αμερικανικά), γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά και σουηδικά.

Η τιμή του είχε εκτιμηθεί μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ, αλλά ένας ανώνυμος αγοραστής το απέκτησε στη δημοπρασία του οίκου Arenberg Auctions στις Βρυξέλλες έναντι 3.500 ευρώ και με πρόσθετο κόστος κατέβαλε 4.200 ευρώ.

mikro-vivlio-1_city.pngΟ Χένρι Γκοτς, υπεύθυνος της δημοπρασίας, είπε: «Το τυπωμένο κείμενο είναι τόσο μικροσκοπικό που δεν μπορείτε να το διαβάσετε με γυμνό μάτι, αλλά χρειάζεστε έναν ισχυρό μεγεθυντικό φακό». Το βιβλίο, με τίτλο «The Lord`s Prayer», ήταν ένα από τα εκατοντάδες που εκδόθηκαν το 1952 από το Μουσείο Gutenberg, στο Μάιντς της Γερμανίας, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας συγκέντρωσης πόρων για τα έξοδα ανοικοδόμησης του κτιρίου μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα Μουσεία Τυπογραφίας στον κόσμο και πήρε το όνομά του από τον Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ, ο οποίος πρωτοστάτησε στη μηχανική εκτύπωση στην Ευρώπη τον 15ο αιώνα.

mikro-vivlio-2_city.pngΣύμφωνα με την εταιρεία «Miniature Book Society» που εδρεύει στις ΗΠΑ, ένα βιβλίο μινιατούρα «δεν έχει περισσότερο από τρεις ίντσες σε ύψος, πλάτος ή πάχος». Το βραβείο Γκίνες παγκοσμίως κατέχει το βιβλίο με τίτλο Teeny Ted με διαστάσεις 70 μικρόμετρα επί 100 μικρόμετρα και πρόκειται για τη μικρότερη αναπαραγωγή βιβλίου στον κόσμο

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ