Κι όμως, πίσω από τον «Secret Santa» κρύβεται μια ιστορία παράδοσης

Δώρα, δώρα, δώρα – χωρίς αυτά δεν γίνονται με τίποτα Χριστούγεννα!

Article featured image
Article featured image

Το Secret Santa είναι μια δυτική χριστουγεννιάτικη παράδοση στην οποία τα μέλη μιας ομάδας ή μιας κοινότητας αναθέτουν τυχαία ένα άτομο στο οποίο δίνουν ένα δώρο. Η ταυτότητα του δωρητή πρέπει να παραμείνει μυστική και δεν πρέπει να αποκαλυφθεί.

Προερχόμενο από τη χριστιανική παράδοση, το τελετουργικό είναι γνωστό ως Secret Santa στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε άλλες δυτικές χώρες είναι γνωστό με διάφορες παραλλαγές του ονόματος.

Όλα αυτά  διαφορετικά ονόματα προέρχονται από τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα δώρα: το αμερικανικό έθιμο πήρε το όνομά του από τον Άγιο Βασίλη, ή τον Άγιο Νικόλαο (Πολωνία και Ουκρανία), ενώ ο Chris Kindle και ο Kris Kringle είναι και οι δύο παραφθορές του αρχικού ονόματος του Αυστριακού φέροντος δώρων Christkindl. , που σημαίνει το «Χριστό παιδί».

Εξαιρέσεις αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο (όπου ο παραδοσιακός φέρων δώρων είναι ο Father Christmas) και οι Φιλιππίνες (που έχουν τους Τρεις Βασιλιάδες). Η Ισπανία, η Πορτογαλία και τα περισσότερα μέρη στη Λατινική Αμερική χρησιμοποιούν το amigo secreto (μυστικός φίλος), amigo invisible/invisível (αόρατος φίλος) και επίσης amigo oculto (κρυμμένος φίλος) σε μέρη της Βραζιλίας. Λέγεται και amic invisible (αόρατος φίλος) στην Καταλονία. Στο Ισραήλ, αυτό το παιχνίδι ονομάζεται גמד וענק (Ένας νάνος και ένας γίγαντας) και παίζεται κυρίως κατά τη διάρκεια του Πουρίμ.


Με πληροφορίες από SigmaLive

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ