Πώς μια 22χρονη Αφγανή λεσβία ρίσκαρε τη ζωή της για να ξεφύγει από το Αφγανιστάν

Η Ραμπία ήταν μόνο 15 ετών όταν εξαναγκάστηκε να αρραβωνιαστεί έναν αξιωματικό των Ταλιμπάν.

Article featured image
Article featured image


Η Ραμπία ήταν μόλις 15 ετών όταν αρραβωνιάστηκε έναν αξιωματικό των Ταλιμπάν παρά τη θέλησή της σε ένα μικρό χωριό στο Αφγανιστάν.

Η 22χρονη πλέον, Ραμπία, έχει εγκαταλείψει το Αφγανιστάν και κατάφερε να ξεφύγει από τον άντρα που έκανε την εφηβεία της κόλαση. Ζει προσωρινά στο Πακιστάν, αλλά ελπίζει ότι τελικά θα μπορέσει να ζητήσει άσυλο είτε στον Καναδά είτε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να μπορέσει να φτιάξει μια ζωή για τον εαυτό της.

Όπως πολλοί άλλοι, η Ραμπία δεν είχε άλλη επιλογή από το να φύγει όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία. Είναι λεσβία, γεγονός που την καθιστά απειλή για την κυριαρχία των Ταλιμπάν. Ακόμη χειρότερα, ήξερε ότι ο άντρας με τον οποίο ήταν αρραβωνιασμένη ως έφηβη προσπαθούσε ακόμα να την εντοπίσει.

Γι’ αυτό με μια φίλη της, αποφάσισαν να ταξιδέψουν στα σύνορα μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν.

«Είχαμε πολλά προβλήματα επειδή οι Ταλιμπάν μας σταμάτησαν στην πορεία αρκετές φορές», λέει η Ραμπία στο PinkNews.

Ευτυχώς, η Ραμπία και η φίλη της κατάφεραν να μπουν στο Πακιστάν με τη βοήθεια ενός δημοσιογράφου που τις υποστήριζε.

«Πριν από τους Ταλιμπάν, είχαμε την ευκαιρία να δουλέψουμε, να σπουδάσουμε, να έχουμε δουλειά», λέει η Ραμπία. «Είχαμε ευκαιρίες και ήμουν φοιτήτρια σε ένα πανεπιστήμιο». Η ζωή δεν ήταν καθόλου τέλεια – η Ραμπία έπρεπε να κρύβει την ταυτότητά της και δεν μπορούσε να ζήσει ανοιχτά ως λεσβία. Αλλά μόλις οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο, τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα.

«Μετά τον ερχομό των Ταλιμπάν, όλα άλλαξαν. Δεν μπορούσα να πάω πια στο πανεπιστήμιο και δεν μπορούσα να πάω στη δουλειά μου», λέει. «Έλαβα τηλέφωνο από τη δουλειά και μου είπαν ότι δεν μπορείς να έρθεις πια γιατί σε απολύουν. Δεν ξέρω γιατί».Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, η Ραμπία άλλαξε τοποθεσία πολλές φορές από φόβο ότι ο πρώην αρραβωνιαστικός της θα την εντοπίσει. Δεν ήθελε να ζήσει με την οικογένειά της, καθώς φοβόταν ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Θυμάται ακόμα έντονα πώς είναι να είσαι έφηβη και να σε αναγκάζουν σε αρραβώνα παρά τη θέλησή σου.

«Ήταν μέλος της ασφάλειας. Τότε ήταν η εποχή που οι Ταλιμπάν δεν έλεγχαν το Αφγανιστάν και δεν είχαν κανένα ρόλο ή δικαίωμα να βρίσκονται εκεί», λέει η Ραμπία. «Ανάγκασαν τον πατέρα μου να γίνει ο αρραβώνας. Είπαν στον πατέρα μου, αν η Ραμπία δεν το δεχτεί αυτό, θα πάμε για το άλλο σου κορίτσι, την αδερφή μου. Δεν ήθελα να πληγώσουν την αδερφή μου γιατί είναι τόσο ευαίσθητη. Έπρεπε να το κάνω αυτό γιατί δεν είχα καμία επιλογή. Ευτυχώς βρήκα έναν τρόπο να ξεφύγω από αυτόν».

Η Ραμπία έφυγε από τον αρραβωνιαστικό της μετά από έξι μήνες. Μπόρεσε να έρθει σε επαφή με μια γυναίκα στην Καμπούλ που αφιέρωνε τον χρόνο της για να βοηθήσει νεαρά κορίτσια να φτάσουν στην πόλη όπου μπορούσαν να σπουδάσουν και να εργαστούν. Η Ραμπία πέρασε λίγο χρόνο σε ένα ασφαλές σπίτι στην πόλη και αργότερα μετακόμισε σε μια οικογένεια με έδρα την Καμπούλ.

Ήταν εκεί που η Ραμπία άρχισε τελικά να συμβιβάζεται με τη σεξουαλικότητά της.«Η κοπέλα μου, ήταν η κόρη τους», λέει η Ραμπία. «Βρεθήκαμε όταν έζησα μαζί τους. Νομίζω ότι ήμουν 16 ή 17 όταν ένιωσα κάτι μέσα μου και διαπίστωσα ότι έχω συναισθήματα για εκείνη. Απλώς προσπάθησα να την ενημερώσω και ευτυχώς ένιωθε το ίδιο για εμένα».

Ενώ η Ραμπία και η κοπέλα της κατάφεραν να κάνουν μια σχέση, έπρεπε να το κρατήσουν μυστικό. Η οικογένεια της φίλης της δεν ήταν ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι. Δυστυχώς, η οικογένεια μετακόμισε αργότερα στο Ιράν, πράγμα που σημαίνει ότι η σχέση τους έληξε.

Η ζωή στην Καμπούλ έδωσε στη Ραμπία την ευκαιρία να γνωρίσει μια άλλη λεσβία και να ερωτευτεί – αλλά της έδωσε επίσης την ευκαιρία να πάει στο πανεπιστήμιο. Δυστυχώς, δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το πτυχίο της – πλησίαζε στο τέλος των σπουδών της όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τον έλεγχο.

Φοβούμενη για τη ζωή της και γνωρίζοντας ότι δεν μπορούσε πλέον να επιδιώξει ένα μέλλον στο Αφγανιστάν, η Ραμπία αποφάσισε ότι έπρεπε να φύγει. Αυτή και μια λεσβία φίλη που γνώρισε στο ασφαλές σπίτι στην Καμπούλ ξεκίνησαν με τα πόδια για να ξεφύγουν από τους Ταλιμπάν.

«Είναι καλό να είσαι αυτό που είσαι με τους ανθρώπους που μπορούν να σε καταλάβουν, με τους ανθρώπους που μπορούν να σε γνωρίσουν, να καταλάβουν τα συναισθήματά σου και την ταυτότητά σου», λέει η Ραμπία. «Είναι ένα όμορφο συναίσθημα που δεν είχα πριν. Τώρα είμαι μαζί της στο Πακιστάν και είμαστε σε επαφή με ένα άλλο κορίτσι στο Ισλαμαμπάντ. Τα όνειρά μου και η επιθυμία μου είναι να φτάσω σε μια ασφαλή χώρα και να ζήσω όπως είναι η ταυτότητά μου. Από παιδί, το μεγαλύτερο όνειρό μου είναι να γίνω αστροναύτης. Θέλω να φτάσω σε μια άλλη ασφαλή χώρα και να ξεκινήσω ξανά».


Πηγή: avmag

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ