Η 3η δόση της Pfizer φαίνεται να αδρανοποιεί την παραλλαγή «Όμικρον»

Οι προκαταρκτικές μελέτες είναι ενθαρρυντικές.

Article featured image
Article featured image


Μία ενθαρρυντική είδηση στη μάχη για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού έρχεται από τις εταιρείες Pfizer και BioNTech. Όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες που συνεργάζονται για την παρασκευή ενός εκ των εμβολίων κατά της Covid, η 3η αναμνηστική δόση του εμβολίου αδρανοποιεί την παραλλαγή «Όμικρον».

Προκαταρκτικές εργαστηριακές μελέτες καταδεικνύουν ότι η τρίτη δόση του εμβολίου αυξάνει τα εξουδετερωτικά αντισώματα κατά 25 φορές σε σύγκριση με τις δύο δόσεις έναντι της παραλλαγής Όμικρον. Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι μια τρίτη δόση του εμβολίου τους κατά του κορωνοιού, εξουδετερώνει (neutralize) την παραλλαγή Όμικρον, γεγονός που θα επιταχύνει τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης σε όλο τον κόσμο.

«Με την τρίτη υπάρχουσα αναμνηστική δόση του εμβολίου, αυξάνονται τα αντισώματα στον οργανισμό κατά 25 φορές, παρέχοντας παρόμοιο επίπεδο με αυτό που διαπίστωσαν οι επιστήμονες, ύστερα από τις πρώτες δύο δόσεις του εμβολίου έναντι του αρχικού ιού και άλλων παραλλαγών του», ανακοίνωσαν σήμερα οι δυο εταιρείες.

«Στο πλάσμα αίματος ανθρώπων που έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοιού, τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων είναι πάνω από 25 φορές λιγότερα σε σχέση με την παραλλαγή Όμικρον έναντι του αρχικού στελέχους του ιού», προσθέτουν.

«Είναι σαφές από αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα ότι η προστασία βελτιώνεται με την τρίτη αναμνηστική δόση», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

«Τα αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι μια τρίτη αναμνηστική δόση , θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία έναντι άλλων ασθενειών», υποστήριξε από την πλευρά του ο CEO της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν.

Τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά, όπως επισημαίνουν.

Οι εταιρείες συνεχίζουν να προωθούν την ανάπτυξη ενός εμβολίου για την «Όμικρον» και αναμένουν να το έχουν διαθέσιμο έως τον Μάρτιο σε περίπτωση που χρειαστεί προσαρμογή για περαιτέρω αύξηση του επιπέδου και της διάρκειας προστασίας.


Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ