Αυτή η 16χρονη μπαλαρίνα χωρίς χέρια είναι η απόδειξη πως όταν θέλεις, μπορείς

«Είμαστε περισσότερα από τις αναπηρίες μας, επομένως πρέπει να κυνηγάμε τα όνειρά μας», λέει η ίδια.

Article featured image
Article featured image

H Βιτόρια Μπουένο γεννήθηκε χωρίς χέρια. Το όνειρό της να γίνει μπαλαρίνα φάνταζε αρχικά ακατόρθωτο. Ειδικά, αφού μεγάλωσε σε μία μικρή πόλη της Βραζιλίας, όπου η αναπηρία της προκαλούσε συχνά την περιέργεια των άλλων. Τελικά, η ίδια απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο πως η δύναμη της θέλησης είναι πολύ μεγαλύτερη από κάθε αναπηρία.



Όταν η μητέρα της Βιτόρια την πήγε στο πρώτο μάθημα μπαλέτου, ανησυχούσε για το αν η πεντάχρονη κόρη της θα κατάφερνε να προσαρμοστεί. «Ο κόσμος σχημάτιζε ουρές έξω από το σπίτι, για να τη δει», λέει η 39χρονη μητέρα της, Βάντα, η οποία δεν μπορεί να ξεχάσει την έλλειψη ευαισθησίας των συμπολιτών της. «Σήκωναν τα μανίκια της, για να κοιτάξουν».

Όμως, η Μπουένο, 16 ετών σήμερα, σήκωσε μόνη της τα μανίκια της, αφοσιώθηκε στο όνειρο και την τέχνη της και έβαλε σε όλους γυαλιά. Εκτός, άλλωστε, του μπαλέτου, χορεύει τζαζ και κλακέτες. Τώρα πια, παρακολουθεί τακτικά τα μαθήματα στην ακαδημία μπαλέτου, στην πόλη της, στην πολιτεία Μίνας Ζεράις, ενώ χάρη στο μεγάλο ταλέντο της έχει κερδίσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για πολλούς.



«Για εμένα, τα χέρια είναι απλώς μια λεπτομέρεια», λέει η ίδια, στο θέατρο, όπου δίνει παραστάσεις. «Ακολουθώ με τα μάτια μου, σαν να βρίσκονταν εκεί». Το να την παρακολουθεί κανείς να κινείται με άνεση στη σκηνή, σε απόλυτο συγχρονισμό με τις συναδέλφους της, είναι πολύ εύκολο να ξεχάσει ότι χορεύει χωρίς χέρια, σχολιάζει το Reuters. Άλλωστε η ίδια λέει πως «Δεν νιώθω ότι τα χρειάζομαι καθόλου».

Η Βιτόρια Μπουένο ξεκίνησε το μπαλέτο έπειτα από συμβουλή του ψυχοθεραπευτή της, που ορθώς διέγνωσε ότι η μικρή θα κατάφερνε να χορέψει. Και βέβαια, πέραν της εκπλήρωσης ενός ονείρου, η δύναμη και η ευκαμψία που απέκτησε μέσω του χορού, αποδείχθηκαν κρίσιμες για την Μπουένο, η οποία κάνει τα πάντα, από το να βουρτσίζει τα δόντια της μέχρι να διαλέγει προϊόντα από το σούπερ μάρκετ, με τα πόδια της. «Υπάρχουν πράγματα που κάνει με τα πόδια της, τα οποία εγώ δεν μπορώ να κάνω με τα χέρια μου», λέει ο πατριός της, Χοσέ Κάρλος Περέιρα.

Στιγμιότυπο 2021-02-13, 11.34.30 πμ.png



Με περισσότερους από 150.000 ακολούθους στο Instagram, η Μπουένο χαίρεται που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για άλλους. «Είμαστε περισσότερα από τις αναπηρίες μας, επομένως πρέπει να κυνηγάμε τα όνειρά μας», είναι το μήνυμα που στέλνει, χαμογελώντας πάντα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ